Betalaktoglobuliinin rakennebiologiset ominaisuudet ja niiden maitoteknologinen ja immunologinen merkitys
Maatalouden tutkimuskeskus
1999
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Maa- ja metsatalousministerio on tukenut tutkimushanketta hBetalaktoglobuliinin rakennebiologiset ominaisuudet ja niiden maitoteknologinen ja immunologinen merkitys h vuodesta 1998 lahtien 200 000 mk:lla vuodessa. Hankkeen ensimmaisessa osassa on eristetty lehman- ja poronmaidon natiivia ja denaturoitunutta ÀLG:a ja kehitetty menetelmat ÀLG:n puhdistamiseksi. Preparatiivisella menetelmalla voidaaan puhdistaa suuria maaria denaturoitunutta ÀLG:a ja analyyttisella menetelmalla eristaa mika tahansa maitoproteiini liuosmuodossa ja biologisesti aktiivisena. Hankkeeseessa on lisaksi eristetty ja karakterisoitu poronmaidon ÀLG:a. Hankkeen toisessa osassa on tuotettu polyklonaalisia vasta-aineita kaneissa seka natiiville etta denaturoidulle ÀLG:lle ja karakterisoitu puhdistettujen immunoglobuliinien (ioninvaihto/affiniteettikromatografia) herkkyytta ja spesifisyytta immunoblotting- ja ELISA-menetelmilla (yhteistyossa Tanskan maatalousministerion kanssa, Dr. Brogren). Natiivin ÀLG:n rakenteen muutoksia lampodenaturoitumisen funktiona on tutkittu maarittamalla rikkisidoksien pelkistymista ÀLG-molekyylissa kolorimetrisesti, ja optimoitu menetelma mittaamaan ÀLG:n denaturoitumista (pelkistymista). Kliinisessa tutkimusosassa on selvitetty ÀLG:n ominaisuuksia ja immuunivastetta potilailla, joilla on maitoallergia. Maitoallergiaryhma on tutkinut rottaelainmallilla, voidaanko maitoallergia estaa herkistamalla tuberkuliinirokottamisella puolustussoluja indusoivien solujen aktiviteettia. Tata tarkoitusta varten on eristetty natiivia ja denaturoitunutta ÀLG:a, joita on kaytetty herkistavina antigeeneina. Elainkoesarja paattyi helmikuussa 1999, minka jalkeen alkoivat sytokiini- ja IgE-maaritykset. Maitoallergiaryhma on myos kerannyt maitoallergiapotilailta naytteita, joita on alustavasti karakterisoitu biotekniikan laboratoriossa immunologisesti.
ISBN
951-729-542-1
OKM-julkaisutyyppi
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Volyymi
Numero
55
Sivut
Sivut
87-92
ISSN
1238-9935