Heran integroitu jatkojalostus
Myllykoski, Liisa; Sohlo, Jorma (1999)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Myllykoski, Liisa
Sohlo, Jorma
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
55
Sivut
69-74
Maatalouden tutkimuskeskus
1999
Tiivistelmä
Oulun yliopiston prosessitekniikan osaston tutkimusryhmä on toteuttanut vuosina 1995 1998 laajaa monitieteistä hanketta yhteistutkimuksena pohjois- ja länsisuomalaisten heran tuottajien ja -jalostajien, biotekniikka- ja automaatioyritysten sekä tutkimuslaitosten kanssa osana Maidon uudet sovellukset -tutkimusohjelmaa. Tavoitteena oli kehittää maitoherapohjaisille raakaaineille ja niiden prosessoinnissa syntyville sivutuotteille integroidusti uudenlaisia jatkojalostusprosesseja käyttäen tuotantomittaan soveltuvia laite- ja automaatioratkaisuja sekä huomioiden tuotteiden käyttösovellukset. Hankkeessa on kehitetty prosessointiketjua puhtaan maitohapon tuottamiseksi herapohjaisella kasvualustalla jatkuvatoimista fermentointia käyttäen. Heran prosessointiketju on käsittänyt heran esifraktioinnin ultrasuodatuksella, herapermeaatin modifioinnin, maitohapon tuotantoprosessin jatkuvatoimisella fermentoinnilla sekä maitohapon puhdistuksen ja erotuksen. Samanaikaisesti on selvitetty heran proteiinien fraktiointia ja puhdistusta kahdessa erityyppisessä prosessissa. Osatutkimukset ovat edenneet pääsääntöisesti suunnitellulla tavalla ja prosessikehitystyötä jatketaan kiinteämmin teknologiaa hyödyntävien yritysten ja muiden tutkimusryhmien kanssa jatkohankkeissa. Kehitettyä teknologiaa voidaan soveltaa heran jatkojalostuslaitoksissa.
Collections
- Julkaisut [84953]