Accumulation of dietary fish fatty acids in the body fat reserves of some carnivorous fur-bearing animals
Rouvinen, Kirsti; Mäkelä, Jaakko; Kiiskinen, Tuomo; Nummela, Seppo (1992)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Rouvinen, Kirsti
Mäkelä, Jaakko
Kiiskinen, Tuomo
Nummela, Seppo
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
1
Numero
5
Sivut
483-489
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tiivistelmä
Minkeillä ja siniketuilla rehun kasviöljylisäyksen tiedetään lisäävän linolihapon määrää ja kalaöljytäydennyksen puolestaan omega-3 rasvahappojen pitoisuutta elimistössä. Sini- ja hopeaketuilla kalarasvaruokinnan on todettu aiheuttavan tyypillisten kalarasvahappojen, kuten ketoleeni-, eikosapentaeeni- (EPA) ja dokosaheksaeenihappojen (DHA) kertymistä nahanalaisrasvakudokseen, maksaan ja sydänlihakseen. Rehun kalarasvatäydennyksen tai erukahappopitoisen rypsiöljyruokinnan tiedetään myös aiheuttavan rotalla rappeutumismuutoksia sydänlihaksessa. Tässä selostetussa tutkimuksessa selvitettiin minkin, hillerin ja supikoiran ruhon rasvakoostumusta. Eläimiä ruokittiin 5-6 kuukauden ajan joko laardilla tai kalaöljyllä täydennetyllä, kalaan ja teurasjätteeseen pohjautuvalla rehuvaliolla. Rasvalisä rehussa oli 5 % tuorepainosta. Laardirehussa ketoleeni-, EPA- ja DHA-pitoisuudet olivat 0.4, 0.3 ja 0.5 % rehun rasvassa. Vastaavat tasot kalaöljyrehussa olivat 7.6, 4.2 ja 4.3 %. Kustakin ryhmästä tutkittiin viisi eläintä. Eläimistä otettiin näytteet maksasta, sydänlihaksesta ja nahanalaisrasvakudoksesta rasvahappoanalyysiä varten. Kaikilla tutkituilla eläinlajeilla ruhon rasvakoostumus riippui voimakkaasti rehun rasvakoostumuksesta. Kalaöljyrehulla EPA ja DHA varastoituivat erityisesti maksaan ja sydänlihakseen, kun taas ketoleenihappopitoisuudet olivat korkeimmat sydänlihaksessa ja nahanalaisrasvassa. Korkeimmat EPA-pitoisuudet analysoitiin kalaöljyrehulla ruokittujen supikoirien ja hillereiden kudoksista. Pitoisuudet vaihtelivat 6.7-9.3 % maksan rasvassa ja 7.2-8.0 % sydänlihaksen rasvassa. Minkeillä vastaavat pitoisuudet olivat ainoastaan 2.7 % ja 3.9 %. DHA-pitoisuudet olivat korkeimmat kalaöljyllä ruokittujen hillereiden maksakudoksessa (18.5 %). Lisäksi supikoirien maksojen DHA-pitoisuudet (13.8 %) olivat merkitsevästi minkkien arvoja korkeammat (9.4 %). Tutkittujen pitkäketjuisten kalarasvahappojen kertyminen kudoksiin on todennäköisesti seurausta niiden riittämättömästä peroksisomaalisesta ß-oksidaatiosta elimistössä. Evolutiivisen kehityksensä aikana eri eläinlajit ovat sopeutuneet parhaiten hyödyntämään tiettyjä ravintolähteitä. Puoliksi vesielämään sopeutuneena lajina minkki näyttää pystyvän hyödyntämään kalalle tyypillisiä, pitkäketjuisia, monityydyttymättömiä rasvahappoja muita tässä tutkittuja tarhaturkiseläimiä paremmin. Saatuihin tuloksiin perustuen kalaöljyn käyttöä rehun yksinomaisena rasvalähteenä ketun, supikoiran ja hillerin rehussa tulisi välttää. Enemmän huomiota tulisi kiinnittää myös lajikohtaiseen rehuvaliosuunnitteluun tarhatuilla turkiseläimillä.
Collections
- Julkaisut [86513]