The effect of chloride and nitrogen on nitrate accumulation and yield in beetroot (Beta vulgaris var. conditiva)
Salo, Tapio; Pietola, Liisa; Jokinen, Raili (1992)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Salo, Tapio
Pietola, Liisa
Jokinen, Raili
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
1
Numero
3
Sivut
351-360
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tiivistelmä
Vihannesten korkeat nitraattipitoisuudet ovat terveydelle haitallisia, koska nitraatti voi muuttua nitriitiksi aiheuttaen methemoglobinemiaa tai karsinogeenisiksi nitrosoamiineiksi. Pinaatti, salaatit, retiisi ja punajuurikas sisältävät yleensä runsaasti nitraattia. Astia- ja kenttäkokeessa seurattiin eri kloridi- ja typpilannoitustasojen vaikutusta punajuurikkaan nitraattipitoisuuteen, satoon ja kuiva-ainepitoisuuteen. Sulfaattilannoitusta verrattiin kloridilannoitukseen. Punajuurikkaiden nitraattipitoisuus laski huomattavasti kasvukauden aikana. Runsas typpilannoitus lisäsi satoa ja nitraatin kertymistä molemmissa kokeissa. Astiakokeessa myös kloridin lisäys kohotti satoa. Typpilannoitus laski kuiva-ainepitoisuutta kenttä- ja astiakokeessa, mutta kloridi alensi kuiva-ainepitoisuutta vain kenttäkokeessa. Kloridi vähensi merkitsevästi nitraatin kertymistä kasvukauden puolivälissä astiakokeessa. Kenttäkokeessa kloridi laski nitraattipitoisuutta myös kasvukauden puolivälissä, pian oulunsalpietarina annetun täydennystyppilannoituksen jälkeen. Kloridi näyttääkin vähentävän nitraatin kertymistä punajuurikkaalla vain juurikkaan aikaisessa kehitysvaiheessa, kun nitraatti ei ole ainoa typen lähde maassa.
Collections
- Julkaisut [85612]