Luke
 

Effect of concentrate supplementation to grass silage diets on rumen fermentation, diet digestion and microbial protein synthesis in growing heifers

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Aikaisemmissa tutkimuksissa valkuaisrehujen on todettu lisäävän lihanautojen vapaaehtoista karkearehun syöntiä. On esitetty, että valkuaisrehujen karkearehun syöntiä lisäävä vaikutus perustuu pötsimikrobien lisääntyneeseen aminohappojen ja peptidien saantiin ja tehostuneeseen kuidun sulatukseen pötsissä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten säilörehun lisäksi annettava valkuaisrehu vaikuttaa pötsifermentaatioon, rehuannoksen sulavuuteen ruoansulatuskanavan eri osissa ja mikrobivalkuaisen tuotantoon. Koemalliltaan Latinalaisen neliön mukaisessa tutkimuksessa koeruokinnat olivat pelkkä säilörehu; säilörehu ja ohra (50:50); säilörehu, ohra ja rypsirouheeseen (RSM) tai lihaluurehujauhoon (MBM) perustuva valkuaistiiviste (50:40:10). Säilörehu-ohra-ruokinnalla eläimet saivat lisäksi 23 g ureaa d -1. Koe-eläiminä olivat neljä pötsi- ja ohutsuolifistelöityä, kasvavaa Ayrshire-hiehoa ruokintatasolla 70 g dieetin kuiva-ainetta kg -1 W 0.75. Väkirehun sisällyttäminen rehuannokseen nosti pötsinesteen keskimääräistä ammoniakkipitoisuutta ja haihtuvien rasvahappojen (VFA) yhteismäärää mutta laski etikkahapon osuutta VFA:sta. Väkirehutyypistä riippumatta väkirehun sisällyttäminen rehuannokseen laski dieetin kuidun sulavuutta. Dieetillä ei ollut vaikutusta muodostuneen mikrobivalkuaisen määrään tai mikrobisynteesin tehokkuuteen. Tämän perusteella on ilmeistä, että pötsissä vapautuvien typellisten aineiden määrä ja laatu oli riittävä säilörehu- ruokinnalla eikä ohran ja urean, rypsirouheen tai lihaluurehujauhon lisäyksellä tässä tutkimuksessa käytetyillä annostustasoilla ollut vaikutusta.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

2

Sivut

Sivut

177-188

ISSN

0789-600X

DOI