Effect of a short laying rest on postrest egg production and egg quality
Kiiskinen, Tuomo; Hakatie, Hilkka (1993)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kiiskinen, Tuomo
Hakatie, Hilkka
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
5
Sivut
437-445
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin lyhyen munintalevon käyttökelpoisuutta lähinnä munan laatuongelmien vähentämisessä munintakauden viimeisen kolmanneksen aikana. Kahdessa kokeessa oli kaikkiaan 1800 kanaa, jotka kokeiden alkaessa olivat munineet 11 kk (ikä 70 vk) muninnan ollessa keskimäärin 65 %. Kummassakin kokeessa oli 3 hybridiä, ensimmäisessä kokeessa pelkästään kotimaisia (SF 1, LSK 61, MÄ 86) ja toisessa kokeessa tämän hetken tärkein kana-aineksemme MÄ 86, LSL (Lohmann) ja IB (Isabrown), joista kaksi viimeksimainittua ovat ulkomaisia hybridejä. Munintalepo toteutettiin ensimmäisessä kokeessa syöttämällä kanoille ainoastaan ohranjyviä tai paastottamalla niitä kunnes muninta lakkasi. Tämän jälkeen kanat saivat vapaasti normaalia täysrehua, jota vertailuryhmä sai koko ajan. Toisessa kokeessa olivat mukana vertailuryhmä ja ohranjyväryhmä. Molemmat kokeet kestivät kuusi neljän viikon jaksoa. Munintaleporyhmien tuotanto laski keskimäärin viikon kuluessa nollaan pysyen siinä keskimäärin 10 päivää. Ohranjyviä kului kanaa kohden päivässä 39 (Koe 1) ja 19 g (Koe 2). Levonjälkeen kanojen muninta elpyi nopeasti saavuttaen vertailuryhmän tason toisella jaksolla ja huippunsa (72-73 %) kolmannella jaksolla. Kokonaisuudessaan munintalepo ei vaikuttanut munintaprosenttiin, mutta lisäsi munanpainoa, mistä syystä päivittäiset grammatuotokset ja alkanutta kanaa kohden lasketut kilotuotokset olivat levänneillä ryhmillä vertailuryhmiä suuremmat. Viimeksi mainittuun vaikutti myös leporyhmien alentunut kuolleisuus kokeessa 1. Leporyhmien kanat söivät merkitsevästi vähemmän ja kuluttivat rehua 7-10 % vähemmän munakiloa kohden kuin vertailuryhmä. Munintalevon ansiosta munan laatu parani merkittävästi. Valkuaisen kiinteyttä kuvaava Haugh-luku oli leporyhmien munissa kokeiden lopussakin 5-6 yksikköä korkeampi kuin vertailuryhmien munissa. Myös kuoren laatu (ominaispaino, kestävyys) oli leporyhmillä sekä kokeiden alussa että lopussa vertailuryhmää selvästi parempi. Toisessa kokeessa havaittiin lisäksi rikkonaisten ja kuorivirheellisten munien määrän vähentymistä munintaleporyhmissä. Tutkimus osoitti, että lyhyt munintalepo on käyttökelpoinen keino munan laadun parantamiseen munintakauden lopulla. Se voidaan toteuttaa helposti syöttämällä noin viikon ajan vain ohranjyviä.
Collections
- Julkaisut [86800]