Luke
 

Molecular genetic polymorphism at the k-casein and ß-lactoglobulin loci in Finnish dairy bulls

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Kotieläintuotannon tutkimuslaitoksen eläinjalostusyksikössä on aloitettu tutkimus maitoproteiinivarianttien yhteyksistä eläinten tuotanto-ominaisuuksiin. Tässä julkaisussa esitetään työn ensimmäinen vaihe, jossa molekyyligeneettistä menetelmää sovellettiin keinosiemennyssonnien k-kaseiinin ja b-laktoglobuliinin genotyypitykseen. Tuloksista laskettiin näiden lokusten alleelifrekvenssit ayrshire- ja friisiläisroduille. DNA-monimuotoisuutta analysoitiin entsymaattisen monistamisen (PCR) ja DNA:ta spesifisesti pilkkovien entsyymien avulla. k-kaselinin variantit A, B ja E sekä b-laktoglobuliinin variantit Aja B määritettiin spermanäytteistä. Yhteensä 308/291 ayrshire- ja 42/44 friisiläisnäytettä analysoitiin k-kaseiinin/b-laktoglobuliinin suhteen. k-lokuksen A-, B- ja E-alleelien frekvenssit olivat ayrshire-sonneilla 0,61, 0,10 ja 0,29 ja friisiläissonneilla 0,85, 0,14 ja 0,01. b-laktoglobuliinilokuksessa olivat A- ja B-alleelien frekvenssit ayrshirella 0,25 ja 0,75 ja friisiläisillä vastaavasti 0,56 ja 0,44. Alleelifrekvenssejä tutkittiin ayrshirellä myös ikäryhmittäin sonnien syntymävuosien (1973-88) mukaan. Frekvensseissä ei havaittu systemaattista muutosta tulkittuna ajanjaksona. Näiden rotujen k-lokuksen alleelifrekvenssit vastasivat hyvin jo aiemmin maidosta proteiinielektroforeesilla määritettyjä frekvenssejä. b-lakto-lobuliinin alleelifrekvensseissä havaittiin vähäisiä eroja aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna. Erot saattavat johtua analysoidun aineiston koosta. Lisäksi aikaisemmat tutkimukset on tehty lehmillä kun taas tässä tutkimuksessa käytettiin sonneja. Maitoproteiinialleelien ja taloudellisten ominaisuuksien välisistä yhteyksistä tarvitaan yksityiskohtaisempaa analyysiä. Tällaisessa analyysissä k-kaseiinilokus pitäisi analysoida yhdessä muiden geneettisesti kytkeytyneiden kaseiinilokusten (as1-, as2- ja b-kaseiinin) kanssa.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

2

Numero

5

Sivut

Sivut

431-435

ISSN

0789-600X

DOI