Removal of cholesterol during milk fat fractionation by supercritical carbon dioxide
Kankare, Veikko; Alkio, Martti (1993)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kankare, Veikko
Alkio, Martti
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
5
Sivut
387-393
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tiivistelmä
Maitorasva koostuu pääosin (97-98 %) molekyylipainoltaan erilaisista triglyserideistä. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet erilaisten fraktiointimenetelmien käytännön sovelluksiin, joista yksi on rasvan fraktiointi ylikriittistä hiilidioksidiuuttoa käyttäen. Maitorasva sisältää yhdisteitä, kuten aromiaineita, joita halutaan rikastaa, samoin kuin yhdisteitä, kuten kolesterolia, joka halutaan poistaa. Ylikriittinen uutto soveltuu sekä yhdisteiden rikastamiseen että poistoon. SC-C02 uuton käyttömahdollisuuksia on selvitetty pilot plant mittakaavassa. Viimeisimmissä kokeissa on keskitytty kolesterolin poistoon. Selvitysten mukaan yli 99 % maitorasvan kolesterolista voidaan poistaa maitorasvasta varustamalla uuttojärjestelmä ko lesterolia adsorboivalla silikageeli-kolonnilla. Rasva uutettiin vakiopaineessa, 320 bar, ja vakiolämpötilassa 52 °C. Tulokset osoittivat, että maitorasvan fraktiointi ja kolesterolin poisto voidaan tehdä samanaikaisesti.
Collections
- Julkaisut [86739]