Agronomical and phytochemical investigation of Hyssopus officinalis
Galambosi, Bertalan; Svoboda, Katerina P.; Deans, Stanley G.; Hethelyi, Eva (1993)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Galambosi, Bertalan
Svoboda, Katerina P.
Deans, Stanley G.
Hethelyi, Eva
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
4
Sivut
293-302
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tiivistelmä
Mikkelissä tutkittiin 13 eri alkuperää olevaa iisoppilajia vuosina 1990-1992. Siemeniä saatiin Unkarista, Romaniasta, Sveitsistä, Englannista (3) ja Suomesta (7). lisoppilajeista tutkittiin yksi-, kaksi- ja kolmivuotisten kasvien kukkien väriä, tuore- ja kuivasatoa sekä siementuotantoa. Kasvien korkeus ja satoisuus vaihteli iästä ja lajikkeesta riippuen. Matalin (42-47 cm) ja heikkosatoisin (0,5 k g/m2) Oli romanialainen punavärinen lajike. Korkeimpia ja satoisimpia olivat Englannista saadut valkoinen ja vaaleanpunainen lajike sekä sveitsiläinen alalaji aristatus. Niiden korkeus täyskukinnossa oli 65-75 cm ja tuoresato 3,0 - 3,2 kg/m2. Tuoresadon kuiva-ainepitoisuus oli 22-26 % ja lehti-varsi suhde 1:1. Tuoresadosta saatiin 10-14 % kuivaa myyntikelpoista lehtisatoa. Kaikki lajikkeet tuottivat hyvälaatuista siementä, ja siementen itävyys oli kolmen vuoden keskiarvolla 87 %. Edellä mainituista ja Skotlannissa kolmena vuonna kasvatetuista ranskalaisista lajikkeista selvitettiin myös haihtuvan öljyn määrä, koostumus ja antibakteerinen vaikutus. Suomalainen ja skotlantilainen iisoppiöljy olivat hyvälaatuisia. Haihtuvan öljyn määrä vaihteli 0,4-1,4 % kuiva-ainesadosta. Skotlannissa lajikkeiden välillä oli melko suurta vaihtelua. Suomessa siniset ja sekaväriset iisopit sisälsivät öljyä 0,7-1,3 % ja punaiset ja valkoiset 0,6-0,8 %. lisoppiöljyn vaikutukset 25 bakteeria vastaan olivat vaihtelevia ja lisätutkimuksia tarvitaan antibakteeristen vaikutusten selvittämiseksi. lisoppi osoittautui kokeissa talvenkestäväksi kasviksi, joka monivuotisenakin tuottaa hyvälaatuista ölj yä Skotlannissa ja Suomessa.
Collections
- Julkaisut [86946]