Effects of milk fat, unhydrogenated and partially hydrogenated vegetable oils on fat metabolism of growing pigs : II. Changes in serum cholesterol and triglyceride levels
Kemppinen, Asmo; Jauhiainen, Matti; Kankare, Veikko; Valaja, Jarmo; Alaviuhkola, Timo; Aro, Antti; Antila, Pirkko (1993)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kemppinen, Asmo
Jauhiainen, Matti
Kankare, Veikko
Valaja, Jarmo
Alaviuhkola, Timo
Aro, Antti
Antila, Pirkko
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
1
Sivut
15-22
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tiivistelmä
Maitorasvan, kerman, rypsiöljyn, auringonkukkaöljyn ja osittain hydratun auringonkukkaöljyn vaikutuksia seerumin kolesteroliin ja triglyserideihin tutkittiin viidelläkymmenellä koesialla (pääsiassa risteytyseläimiä). Porsaille syötettiin 88 vuorokauden ajan perusrehua (2 % rasvaa), johon oli lisätty koerasvoja tai -öljyä 30 % bruttoenergiasta. Maitorasvaa saaneilla sioilla seerumin kokonaiskolesterolipitoisuus oli 3,47 mmol/l a kermaryhmän sioilla 3,48 mmol/l kokeen lopussa. Arvot olivat merkitsevästi (P<0,001) korkeammat kuin rypsiöljy- (2,97 mmol/l), auringonkukkaöljy- (2,97 mmol/l) tai hydratun auringonkukkaöljyryhmän (2,91 mmol/l) sioilla. Osittain hydratun auringonkukkaöljyn korkealla trans-rasvahappopitoisuudella (36,5 %) ei todettu vaikutusta seerumin kolesteroliarvoihin. Tulos näyttäisi vahvistavan käsitystä, että dieetin trans-hapot vaikuttavat seerumin kolesteroliarvoihin vain vähän, jos dieetin kolesterolipitoisuus on alhainen. Maitorasvaa saaneiden sikojen kolesterolipitoisuus nousi myös HDL-fraktiossa, mutta ero kasvirasvaryhmien sikoihin ei ollut tilastollisesti yhtä selvä (P<0,01) kuin kokonaiskolesteroliarvoissa. Sekä koerasvojen rasvahappokoostumuksen erot että dieettien erilaiset kolesterolipitoisuudet olivat todennäköisesti syynä havaittuihin kolesteroliarvojen eroihin koeryhmien välillä.
Collections
- Julkaisut [86814]