Effects of milk fat, unhydrogenated and partially hydrogenated vegetable oils on fat metabolism of growing pigs : I.Growth, feed utilization and carcass quality in pigs fed different fats and oils
Suomi, Kaija; Alaviuhkola, Timo; Valaja, Jarmo; Kankare, Veikko; Kemppinen, Asmo (1993)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Suomi, Kaija
Alaviuhkola, Timo
Valaja, Jarmo
Kankare, Veikko
Kemppinen, Asmo
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
1
Sivut
7-13
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tiivistelmä
Tutkimus kuului yhteistutkimukseen "Ravintorasvojen vaikutus sydän - ja verisuonitautien riskitekijöihin". Tämän osatutkimuksen tarkoituksena oli selvittää erilaisten ravintorasvojen; voi -, rypsi -, auringonkukka - ja kovetetun auringonkukkaöljyn sekä kerman vaikutus sikojen kasvuun, rehun hyväksikäyttöön, teuraslaatuun ja lihan laatuun. Veren kolesterolitutkimuksen tulokset julkaistaan toisaalla tässä lehdessä (KEMPPINEN et al. 1993). Voi-, rypsi-, auringonkukka- ja kovetetun auringonkukkaöljyn osuus rehusta oli 14,3 %. Kerman määrä rehuseoksessa oli 29,4 %. Perusrehu, johon rasvat lisättiin, koostui vähärasvaisista ja kuitupitoisista raaka-aineista. Rasvan lisäystaso vastasi noin 36 % rehun nettoenergiasta. Siat ruokittiin kaksi kertaa päivässä rajoitetuin normein (1,2-2,8 ry/el/pv). Ravintorasvojen rasvahappokoostumuksella oli selvä vaikutus sikojen silavan rasvahappokoostumukseen. Kasviöljyjen monityydyttymättömät rasvahapot, erityisesti linolihappo, varastoituivat suoraan silavaan ja heikensivät merkitsevästi silavan kiinteyttä. Kovetettu auringonkukkaöljy nosti transrasvahappojen pitoisuutta silavassa. Silavan linolihappopitoisuuden ja kiinteyden välillä oli voimakas negatiivinen korrelaatio (p<0.001). Kasviöljyjen ja maitorasvan välillä ei ollut muita eroja sikojen tuotantotuloksissa kuin maitorasvalla saatu hivenen heikompi rehun hyväksikäyttö. Öljyn kovettaminen heikensi sen energia-arvoa. Tulokset osoittivat, että kasviöljy ja voirasva soveltuvat lihasikojen rehuksi. Kokeessa käytetty kasviöljyn lisäystaso oli kuitenkin liian korkea, koska se heikensi selvästi silavan kiinteyttä.
Collections
- Julkaisut [85599]