Luke
 

Maatalouden tuotantokustannusindeksit vuosina 1994-1998

Production cost indexes of agriculture i n 1994-1998

Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
1998
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Maataloustuotteiden tuotantokustannusten kehitys osoittaa, ettei maataloudelle ole tuotantopanoshintojen alenemisen kautta vuoden 1995 jälkeen tullut juurikaan helpotusta tulojen alenemiselle. Tulos perustuu tilamallilaskelmiin, joiden avulla on tarkasteltu maatalouden tuotantotarvikkeiden ja -panosten hintojen muutosten vaikutusta tärkeimpien maataloustuotteidemme tuotantokustannuksiin eri tilakokoluokissa. Tuotteet ovat maito, naudanliha, sianliha, porsaat, kananmunat sekä rehu- ja leipävilja, rypsi ja sokerijuurikas. Vuodesta 1994 vuoteen 1995 eri tuotteiden tuotantokustannukset laskivat panoshintojen alenemisesta johtuen seuraavasti: maito 2 4 %, naudanliha 15 17 %, sianliha 21 25 %, välitysporsas 8 10 %, kanamunat 16 20 %, vilja 4 7 %, rypsi 4 6 % ja sokerijuurikas 3 4 %. Tuotteesta riippumatta tuotantokustannukset laskivat enemmän suurissa kuin pienissä tilakokoluokissa. Ensimmäisen EU-jäsenyysvuoden 1995 jälkeen panoshintojen muutosten vaikutukset tuotantokustannuksiin ovat olleet pieniä. Jäsenyyssopimuksen mukaisen alenevan siirtymäkauden tuen tavoitteena on ollut pyrkiä helpottamaan maatalouden sopeutumista unionin hintatasoon ja kompensoimaan kustannuksia, joiden ennakoitiin laskevan hitaammin kuin tuotteista saatavien hintojen. Tilamallilaskelmien mukaan vuoden 1995 jälkeisiä tulonmenetyksiä kompensoivat kustannussäästöt on jouduttu hankkimaan pääosin tuotannon rationalisoinnin ja tehostamisen kautta. Panoshintojen kehityksen kautta olennaisia kustannussäästöjä ei ole ollut mahdollista saada.

ISBN

951-687-030-9

OKM-julkaisutyyppi

D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä

Volyymi

Numero

10/98

Sivut

Sivut

p. 81-105

ISSN

1239-4548

DOI