Luke
 

Genotypic differences off storage proteins in four Scandinavian spring wheat cultivars during seed development

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Neljän sadonmuodostukseltaan ja leivontalaadultaan vaihtelevan kevätvehnän (Heta, Ruso, Reno, Kadett) satokomponentit, suurimolekyyliset gluteniinialayksiköt, gliadiinit sekä varastoproteiinien suhteelliset osuudet jyvän täyttymisjaksolla tutkittiin kenttäkokein kasvukausina 1989-90. Kokeet järjestettiin Helsingin yliopiston kasvintuotantotieteen laitoksella ja Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella. Tulokset osoittivat, että aikaisuus on tärkeä valintakriteeri kevätvehnän korkean leivontalaadun kannalta. Lyhyt jyvän täyttymisjakso on yhteydessä voimakkaaseen suurimolekyylisten gluteniinien varastoitumiseen jyvän täyttymisjakson keskivaiheilla, mikä johti korkeaan valkuaispitoisuuteen ja valkuaisen laatuun mutta alhaiseen sadon määrään. Tulokset viittaavat siihen, että kevätvehnän sadon ja valkuaispitoisuuden välistä negatiivista suhdetta tulisi pyrkiä murtamaan valitsemalla aikaisin tuleentuvia, korkean jyvän valkuaispitoisuuden, korkean suurimolekyylisten gluteniinien määrän ja suuren jyvälukumäärän tähkään tuottavia vehnälinjoja.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

5

Sivut

Sivut

499-507

ISSN

0789-600X

DOI