Genotypic differences off storage proteins in four Scandinavian spring wheat cultivars during seed development
Peltonen, Jari; Sontag-Strohm, Tuula (1992)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Peltonen, Jari
Sontag-Strohm, Tuula
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
1
Numero
5
Sivut
499-507
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tiivistelmä
Neljän sadonmuodostukseltaan ja leivontalaadultaan vaihtelevan kevätvehnän (Heta, Ruso, Reno, Kadett) satokomponentit, suurimolekyyliset gluteniinialayksiköt, gliadiinit sekä varastoproteiinien suhteelliset osuudet jyvän täyttymisjaksolla tutkittiin kenttäkokein kasvukausina 1989-90. Kokeet järjestettiin Helsingin yliopiston kasvintuotantotieteen laitoksella ja Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella. Tulokset osoittivat, että aikaisuus on tärkeä valintakriteeri kevätvehnän korkean leivontalaadun kannalta. Lyhyt jyvän täyttymisjakso on yhteydessä voimakkaaseen suurimolekyylisten gluteniinien varastoitumiseen jyvän täyttymisjakson keskivaiheilla, mikä johti korkeaan valkuaispitoisuuteen ja valkuaisen laatuun mutta alhaiseen sadon määrään. Tulokset viittaavat siihen, että kevätvehnän sadon ja valkuaispitoisuuden välistä negatiivista suhdetta tulisi pyrkiä murtamaan valitsemalla aikaisin tuleentuvia, korkean jyvän valkuaispitoisuuden, korkean suurimolekyylisten gluteniinien määrän ja suuren jyvälukumäärän tähkään tuottavia vehnälinjoja.
Collections
- Julkaisut [85849]