Luke
 

Effects of grinding, pelleting and expanding on nutritive value of barley in pig diets

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tutkimuksessa selvitettiin vasaramyllyjauhatuksen ja litistyksen, rakeistuksen sekä ekspanderkäsittelyn vaikutusta lihasioille syötettävän ohran ravintoaineiden sulavuuteen ja valkuaisen hyväksikäyttöön. Tutkimus tehtiin 2*2*2 faktorikokeena 8*8 latinalaisen mallin mukaan 29 - 97 kg elopainoisilla lihasioilla. Litistetyn ohran partikkelikoko oli keskimäärin suurempaa kuin vasaramyllyjauhetun. Rakeistus ja ekspanderkäsittely pienensivät partikkelikokoa. Litistettyä ohraa käytettäessä rakeiden laatu oli heikompi kuin vasaramyllyjauhettua käytettäessä. Ekspanderkäsittelyllä ei ollut parantavaa vaikutusta rakeiden kestävyyteen. Litistetyn ohran raakaproteiinin sulavuus oli parempi kuin jauhetun. Rakeistus paransi ohran kaikkien ravintoaineiden sulavuuksia keskimäärin 0.02. Ekspanderkäsittely paransi raakakuidun sulavuutta. Rakeistuksen ja ekspanderkäsittelyn sekä jauhamistavan välillä oli sulavuudessa yhdysvaikutuksia. Litistettyä ohraa saaneet siat pidättivät enemmän typpeä ja valkuaisen hyväksikäyttö oli tehokkaampaa kuin vasaramyllyjauhettua saaneilla. Rakeistus paransi valkuaisen imeytymistä, mutta sillä ei ollut vaikutusta typen pidättymiseen. Ekspanderkäsittely ei vaikuttanut valkuaisen imeytymiseen eikä typen pidättymiseen.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

5

Sivut

Sivut

461-469

ISSN

0789-600X

DOI