Uusien innovaatioiden vastaanotto elintarvikeketjussa esimerkkinä geeniteknologian käyttöönotto ja funktionaaliset elintarvikkeet
Niva, Mari; Jauho, Mikko (2001)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Niva, Mari
Jauho, Mikko
Julkaisusarja
MTT:n julkaisuja. Sarja A
Numero
93
Sivut
P. 67-71
Maatalouden tutkimuskeskus MTT
2001
Tiivistelmä
Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta elintarvikkeisiin liittyvää uutta ilmiötä geeniteknologiaa ja terveysvaikutteisia eli funktionaalisia elintarvikkeita markkinoilla toimijoiden ja julkisen keskustelun näkökulmista. Kuluttajien, kaupan ja valmistajien näkemyksiä näistä innovaatioista selvitettiin ryhmäkeskustelujen ja henkilökohtaisten haastattelujen avulla. Julkista keskustelua tarkasteltiin analysoimalla aiheista vuonna 1997 käytyä lehdistökeskustelua. Kuluttajien käsityksissä terveysvaikutteisista elintarvikkeista voidaan nähdä kaksi tasoa. Yhtäältä suhtauduttiin kriittisesti erityisten terveyttä edistävien tuotteiden tarpeellisuuteen, ja uusi kehityssuunta liitetiin osaksi teknologisoituvaa ruoantuotantoa. Toisaalta markkinoilla oleviin terveysvaikutteisiin tuotteisiin suhtauduttiin pääasiassa myönteisesti. Kaupan ja valmistajien käsitykset terveysvaikutteisista elintarvikkeista olivat myönteisiä ja tuotteiden kysynnän uskottiin kasvavan. Kaikki tahot pitivät funktionaalisuuden määrittelemistä lainsäädännössä välttämättömänä. Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden julkisuuskuva on hyvin myönteinen. Eri toimijoiden näkökulmista esillä on ollut pääasiassa kaupan ja valmistajien taloudellisiin odotuksiin keskittyvä positio, kun taas kuluttajien tuotteiden tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä kysyvä näkökulma on jäänyt vähemmälle. Kuluttajien joukossa suhtauduttiin geenitekniikkaan sekä myönteisesti että kielteisesti. Kaupalle ja valmistajille oli ominaisempaa myönteinen suhtautuminen. Suhtautumiseen vaikutti olennaisesti näkemys geenitekniikan perusluonteesta. Myönteisesti suhtautuville geenitekniikka oli jatketta tavanomaisille jalostusmenetelmille, sen riskit nähtiin pieniksi ja riskinarvioinnin menetelmin hallittaviksi. Näkemyksissä korostuivat geenitekniikan hyödyt. Kielteisesti suhtautuvat pitivät geenitekniikkaa täysin uudenlaisena menetelmänä, jonka riskit ovat tuntemattomia ja hallitsemattomia. Eettiset pohdinnat geenitekniikan riskeistä ja hyväksyttävyydestä olivat tässä keskeisiä. Kielteisyyteen ja myönteisyyteen liittyvät näkemykset olivat hyvin erilaisia ja perustuivat toisistaan poikkeaviin lähtökohtiin. Julkisessa keskustelussa geenitekniikan käytöstä elintarviketuotantoon korostuivat kriittiset näkökohdat. Tällöin tietyt kriittiselle argumentaatiolle keskeiset piirteet, lähinnä eettiset näkökohdat, jäivät kuitenkin syrjään.
Collections
- Julkaisut [86835]