D-vitamiinilla luukatoa vastaan
Mattila, Pirjo (2000)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Mattila, Pirjo
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
79
Sivut
p. 99-104
Maatalouden tutkimuskeskus
2000
Tiivistelmä
D-vitamiini on välttämätön yhdiste, jotta luusto muodostuisi normaalisti. Kyseisen vitamiinin puutos aiheuttaa lapsille riisitaudin ja aikuisille osteomalasia-nimisen luunpehmenemistaudin. Lievä D-vitamiinin puutos saattaa johtaa luukadon (osteoporosis) kehittymiseen. D-vitamiinin tärkein lähde kesällä on auringonvalo. D-vitamiinia nimittäin muodostuu ihollamme auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Pohjoisilla leveysasteilla auringonvalon merkitys D-vitamiinin saannissa on kuitenkin talvisin mitätön ja tällöin ravinnossa olevat lähteet ovat erityisen tärkeitä. Valitettavasti vain harvat elintarvikkeet sisältävät D-vitamiinia merkittäviä määriä. Tämän vuoksi tietyt ihmisryhmät saavat tätä vitamiinia liian vähän ravinnostaan. D-vitamiinia sisältävällä terveysvaikutteisella eli funktionaalisella elintarvikkeella olisikin tärkeä merkitys kansanravitsemuksessa. Kananmunasta olisi mahdollista tehdä tällainen funktionaalinen elintarvike, koska kananmunan D-vitamiinin määrää voidaan helposti lisätä antamalla kanoille rehun mukana enemmän D3-vitamiina. Kun rehun D3-vitamiinipitoisuus 3,5-kertaistui (62,4 µg/kg 216 µg/kg), pystyttiin tuottamaan kananmunia, joista aikuinen saisi päivittäisen D-vitamiinin tarpeensa.
Collections
- Julkaisut [86065]