Luke
 

Lisävalkuaistaso lypsylehmien kannattavassa ruokinnassa

Maaseudun Tulevaisuus
2000

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Valkuaislisäruokinnalla on saatu lisättyä lypsylehmien maitotuotosta riippumatta lehmien laktaatiovaiheesta. Valkuaisruokinnan kannattavuus riippuu kuitenkin siitä, miten paljon tuotos suurenee verrattuna rehustuksen aiheuttamin kustannuksiin. Vaikutus voi myös olla erilainen syötettäessä laadultaan vaihtelevia perusrehuja. Tuotosvasteiden tarkentamiseksi MTT:ssa järjestettiin valkuaistasokoe asteittain nousevalla rypsimäärällä käyttäen perusrehuina runsaasti valkuaista sisältävää kevätsäilörehua ja vähemmän valkuaista sisältävää syyssäilörehua. Väkirehuna Pohjois-Savon tutkimusasemalla tehdyssä kokeessa oli vasaramyllyllä jauhettu ohra-kauraseos (11 kg/pv), jota korvattiin asteittain rypsipuristeella (0, 1,20, 2,40 ja 3,60 kg/pv). Perusrehuna käytettiin kahta erilaista tuoresäilörehua; kevät- ja syyssato. Kokeessa oli kuusitoista laktaatiokauden alkupuolella olevaa holstein-friisiläistä lypsylehmää, joista kukin kävi läpi neljä koeruokintaa kahdeksasta mahdollisesta kolmen viikon mittaisina jaksoina.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

D1 Artikkeli ammattilehdessä

Julkaisusarja

Koetoiminta ja käytäntö

Volyymi

57

Numero

1(22.2.2000)

Sivut

Sivut

7

ISSN

0355-0990

DOI