Valkuaislisät ruokinnassa antavat potkua luomumaidon tuotantoon
Khalili, Hannele; Saarisalo, Eeva; Suvitie, Marjatta; Kuusela, Eeva (1999)
Khalili, Hannele
Saarisalo, Eeva
Suvitie, Marjatta
Kuusela, Eeva
Julkaisusarja
Koetoiminta ja käytäntö
Volyymi
56
Numero
6(19.10.1999)
Sivut
7
Maaseudun Tulevaisuus
1999
Tiivistelmä
Puna-apila on tärkeä kasvi luonnonmukaisessa viljelyssä ja lypsylehmien ruokinnassa. MTT:n tutkimuksissa lehmät söivät enemmän apilapitoista säilörehua ja tuottivat enemmän maitoa kuin ruohosäilörehua saaneet lehmät. Puna-apilapitoisen säilörehun valkuaisen hajoavuuden, sekä siilossa että lehmän pötsissä, on todettu olevan pienempi ja mikrobivalkuaistuotannon suurempi verrattuna nurmisäilörehuun. Valkuaislisäruokinta on lisännyt maitotuotosta ruoho-puna-apilasäilörehu- ja väkirehuruokinnalla. Herne on hyvin käyttökelpoinen lypsylehmien valkuaislähde sekä tavanomaisessa että luonnonmukaisessa maidontuotannossa. Esitämme tässä tuloksia kahdesta kokeesta, joissa molemmissa käytettiin valkuaislisärehuina hernettä ja rypsiä.
Collections
- Julkaisut [86773]