Luke
 

Paikallinen ruokajärjestelmä: ruoantuotanto ja -kulutus sekä ympäristövaikutukset. Aineisto ja menetelmät

URI

Tiivistelmä

Paikallinen ruokajärjestelmä - vaikutukset ja oppimishaasteet (Local Food System - impacts and learning challenges, LOFO) -tutkimushankkeessa on selvitetty ruoantuotannon paikallistumisen vaikutuksia ympäristöön, aluetalouteen sekä ruokajärjestelmän toimintaan ja toimijoihin. Monitieteisen hankkeen tausta, tulokset ja johtopäätökset sekä tieteiden näkökulmat integroiva tarkastelutapa ja teoreettinen viitekehys on julkaistu erikseen. Tässä raportissa kuvataan se aineisto ja ne menetelmät sekä laskelmien taustalla olevat oletukset, joita on käytetty arvioitaessa ruoantuotantoa, -kulutusta ja ympäristövaikutuksia. Hankkeen kohdealueena oli Etelä-Savo, missä paikallistamisen vaikutuksia tarkasteltiin kolmella eri aluetasolla: Juvan kunnan, viiden kunnan kuntayhtymän sekä koko maakunnan tasolla. Paikallistamisen ympäristövaikutuksia arvioitiin ruoankulutuksen pohjalta vertaamalla nykyistä ruoankulutusta ja sen ympäristövaikutuksia neljään erilaiseen ruokavaliovaihtoehtoon. Tarkasteltavissa ruokavaliovaihtoehdoissa peruselintarvikkeet samoin kuin kotieläintalouden vaatima rehu perustuivat tavanomaiseen tai luonnonmukaiseen paikalliseen tuotantoon. Lähtökohtana oli viljelymaan maankäyttö, joka vaihteli ruokavaliosta ja tuotantotavasta riippuen. Ympäristövaikutuksia arvioitiin viljelykasvimonimuotoisuuden maisemavaikutusten, peltojen ravinnetaseen, kasvihuonekaasupäästöjen sekä happamoittavien päästöjen muutosten perusteella. Vertailukohtana käytettiin vuoden 2002 tilannetta. Raportissa selostetaan, miten ruoantuotanto ja -kulutus, mukaan lukien luonnonantimien käyttö, sekä ruoankulutuksen vaatima tuotantopinta-ala ja kotieläinmäärät on arvioitu. Myös arvioinnissa käytetty numeerinen aineisto, joka on sovitettu Etelä-Savon olosuhteisiin, esitellään.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

MTT:n selvityksiä

Volyymi

Numero

135

Sivut

43 s

ISSN

1458-5103

DOI