Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • MTT:n selvityksiä
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • MTT:n selvityksiä
  • Näytä viite

Lähi- ja luomuruoka kunnallisissa ruokapalveluissa. Esiselvitys päättäjien näkemyksistä

Paananen, Jaana; Forsman-Hugg, Sari (2005)

 
Avaa tiedosto
mtts88.pdf (311.1Kt)
Lataukset 


Paananen, Jaana
Forsman-Hugg, Sari

Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä

Numero
88

Sivut
32 s., 2 liitettä


MTT
2005
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-949-4
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kunnalliset päättäjät määrittelevät lähi- ja luomuruoan ja millaisia arvoja lähi- ja luomuruoan käytön taustalla voidaan tunnistaa. Tarkastelun kohteeksi valittiin neljä kuntaa. Selvitystä varten haastateltiin kaikkiaan 25 henkilöä, jotka edustivat kaupunginjohtoa, kaupunginvaltuustoa ja -hallitusta sekä elinkeinotoimen, koulutoimen, hankintatoimen ja ruokapalveluiden virkamiehiä ja toimihenkilöitä. Tutkimus on osa maa- ja metsätalousministeriön Luomututkimusohjelmaan kuuluvaa tutkimushanketta "Kuluttajat, päättäjät sekä lähi- ja luomuruoka. Mahdollisuuksia pk-sektorille." Lähi- ja luomuruoka nähdään kuntasektorilla hyvin moniulotteisena ilmiönä. Etenkin lähiruoalla nähdään olevan myönteistä vaikutusta työllisyyteen, työpaikka- ja tuotantorakenteeseen, kilpailuun, kaupunkikuvaan ja yleiseen hyvinvointiin. Lähi- ja luomuruoassa on paljon yhtäläisyyksiä; molemmat koetaan myönteisinä käsitteinä, ja niiden katsotaan kuuluvan samanlaiseen, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän kehityksen mukaiseen kontekstiin. Vahvalla paikallisella lähi- ja luomuruokatuotannolla on hyvät kilpailumahdollisuudet EU:n alueella, sillä ruokaturvallisuus ja jäljitettävyys ovat keskeisiä tekijöitä elintarvikemarkkinoilla. Lähiruoan käytön yleistymisen uhkana nähdään globalisaatio, aluerajojen hämärtyminen sekä yhdenmukaisen toiminnan tavoittelu EU:ssa. Luomutuotteiden käyttöä suurkeittiöissä rajoittaa epätasainen ja vähäinen tarjonta. Lähi- ja luomutuotteiden systemaattinen hyödyntäminen kuntien ruokapalveluissa edellyttää useiden eri toimijoiden yhteistä tahtoa ja sitoutumista. Perusta lähi- ja luomuruoan käytön edistämiseksi luodaan jo kunnan elinkeinostrategiassa.
 
Collections
  • MTT:n selvityksiä [176]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus