Luke
 

Laitoskompostien laadun parantaminen kypsytystä tehostamalla

mtts70.pdf
1.24 MB

URI

Kuvaus

Nimekkeen selvennys: Improving quality of industrial composting by making the maturization phase more effective.

Tiivistelmä

Biohajoavien jätteiden käsittelyyn kohdistuvat vaatimukset tulevat kiristymään lähivuosina tiukentuvan lainsäädännön myötä. Etenkin valmisteilla oleva EU-direktiivi Biohajoavan jätteen biologiset käsittelymenetelmät , kansallinen biojätestrategia sekä jo voimaan astunut Euroopan yhteisön eläinten sivutuoteasetus vaikuttavat kompostointilaitosten toimintaan. Lähitulevaisuudessa kompostointilaitoksilta tullaan edellyttämään laatujärjestelmien käyttöönottoa sekä omavalvonnan tehostamista. Tässä tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia parantaa laitoskompostien laatua kompostien kypsytystä tehostamalla. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kypsytysaumojen toiminnallisen rakenteen parantamiseen ja tasalaatuisen kompostin tuottamiseen. Hankkeessa kehitettiin myös kompostointilaitosten omavalvontaan soveltuvaa kompostin kypsymisen seurantamenetelmää. Kypsytettyjen kompostien laatua ja soveltuvuutta kasvualustakäyttöön selvitettiin laboratoriomittakaavan kasvatuskokeessa. Tutkimuksessa todettiin, että hakkeen lisääminen tukiaineeksi biojätekompostien kypsytysaumoihin paransi aumojen rakennetta ja tehosti kypsymistä, mikä ilmeni tukiainelisäyksen saaneiden aumojen korkeampana lämpötilana ja tehokkaampana kaasujenvaihtona verrattuna ilman tukiainetta kypsytettyihin aumoihin. Aumojen kypsymistä seurattiin lämpötila-, happi- ja hiilidioksidimittauksien sekä alkuaan vesianalytiikkaan kehitetyn nitraattitypen pikatestin avulla. Pikatestin osoitettiin soveltuvan myös komposteista tehtäviin määrityksiin. Kasvatuskokeessa todettiin, että tukiaineen lisääminen kypsytysaumoihin saattaisi parantaa kompostien soveltuvuutta vihannesten viljelyyn. Peltokasvien viljelyyn soveltuvan maanparannuskompostin tuottamisessa tukiainelisäyksestä saatava etu ei ole yhtä selkeä. Siksi tukiaineen lisäämisestä saatavaa hyötyä on syytä arvioida tapauskohtaisesti huomioiden kyseisen kompostointiprosessin ominaisuudet, raaka-aineet ja kompostin loppukäyttö. Tulevaisuudessa tulisi arvioida erilaisten tukiaineiden lisäämisestä kompostin kypsytysvaiheessa aiheutuvat kustannukset.

ISBN

951-729-894-3

OKM-julkaisutyyppi

D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

MTT:n selvityksiä

Volyymi

Numero

70

Sivut

62 s

ISSN

1458-509X

DOI