Ympäristöystävällinen elintarvike - palvikinkun ja kurkun tuotantoketjujen toimijoiden näkemyksiä
Seppälä, Anu (2004)
Seppälä, Anu
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
69
Sivut
56 s
MTT MTT
2004
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-889-7
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-889-7
Tiivistelmä
Euroopan Unionin ympäristöohjelmassa korostetaan vihreiden markkinoiden luomista sekä rohkaistaan yrityksiä ja kuluttajia ympäristöystävällisempiin käytäntöihin. Myös kansallinen elintarviketalouden laatustrategia korostaa ympäristömyötäisiä toimintatapoja elintarvikeketjussa. Vihreiden markkinoiden luominen ja elintarvikkeiden laatustrategian toteutuminen edellyttää siten ympäristöystävällisiä tuotanto- ja kulutustapoja. Ympäristöystävällisen elintarvikeketjun luomiseksi tarvitaan samoihin arvoihin sitoutumista, toiminnan läpinäkyvyyttä ja tiiviimpää vuorovaikutusta kaikkien elintarvikeketjun toimijoiden osalta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää elintarvikkeiden (kurkun ja palvikinkun) tuotantoketjujen toimijoiden käsityksiä ympäristöystävällisestä elintarvikkeesta. Tutkimuksessa haluttiin selvittää mistä toimijat puhuvat, kun he puhuvat ympäristöystävällisyydestä elintarvikkeiden osalta. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää toimijoiden käsityksiä jäsentävät yhteiset teema-alueet. Tämän laadullisen tutkimuksen aineisto muodostui kurkun ja palvikinkun tuotantoketjujen toimijoiden teemahaastatteluista. Elintarvikeketjun toimijoiden käsityksiin liittyvät yhteiset teemat luokiteltiin analyysin perusteella seuraaviin pääkategorioihin: taloudellisuus eläinten hyvinvointi ympäristövaikutukset ja saastuttamattomuus luomu vastuu tuotteen laadusta Tutkimuksen tulosten mukaan elintarvikkeen tuotantoketjun toimijoiden ympäristöystävällisyyteen liittyvistä käsityksistä löytyi useita yhteisiä teemoja. Ympäristöystävällisyydestä puhuminen ei siten ole pelkästään tuotteen saastuttavuudesta puhumista, vaan siihen liittyy ilmauksia myös taloudellisuudesta, eläinten hyvinvoinnista, tuotteen laadusta ja luomusta. Yhteiset teemat kietoutuivat myös toisiinsa. Esimerkiksi luomupuheeseen liittyi ilmauksia niin eläinten hyvinvoinnista, taloudellisuudesta, ympäristövaikutuksista kuin laadunhallinnan säätelystäkin. Vaikka ympäristöystävällisyys puheeseen liittyi eri toimijoiden osalta samoja teemoja, vaihtelivat näkemykset teemojen sisällä. Käsitysten erilaisuus johtuu osittain tässä haastateltujen ihmisten roolista elintarvikeketjun toimijoina. Tutkimuksessa haastatellut henkilöt voitiin jakaa kahteen luokkaan ympäristöasioihin perehtyneisyyden tason osalta: maallikoihin ja asiantuntijoihin. Yhteinen ymmärrys ympäristöystävällisestä elintarvikkeesta ja elintarvikeketjun toiminnasta vaatiikin uusia keinoja eri toimijoiden väliseen vuoropuheluun ja ympäristötietoisuuden lisäämiseen.
Collections
- MTT:n selvityksiä [176]