Riskienhallinnan menetelmät elintarvikeketjussa
Suutarinen, Juha; Mattila, Tiina (2002)
Suutarinen, Juha
Mattila, Tiina
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
5
Sivut
16 s
MTT
2002
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-665-7
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-665-7
Tiivistelmä
Elintarvikeketjun riskienhallinnan tehokas kehittäminen edellyttää, että tilanteesta ja ongelmista voidaan muodostaa kokonaiskuva. Tähän tarvitaan kaikkien osapuolien osaamisen ja tiedon yhdistämistä. Se on vaikeampaa, ellei mahdotonta, jos käytetty riskienhallinnan käsitteistö ja menetelmät eivät ole helposti yhdistettäviä. Riskianalyysissä monitieteinen lähestymistapa on hyödyllinen. Teknisten järjestelmien riskianalyysi -standardin mukaan tarvittavia osaamisalueita on useita, esimerkiksi järjestelmäanalyysi, konetekniikka, toksikologia ja ergonomia. Saman standardin mukaan riskianalyysissä käytettävän menetelmän tulisi olla tieteellisesti pätevä ja sopia tarkasteltavaan järjestelmään. Sen pitää antaa tulokset sellaisessa muodossa, että ne auttavat riskin luonteen ymmärtämisessä ja valvonnassa. Sen pitää soveltua eri käyttäjien työkaluksi siten, että analyysi voidaan jäljittää, toistaa ja verifioida. Yrityksen sisällä riskejä voidaan hallita mm. tutkimuksen ja kehityksen avulla, varastojen hallinnalla ja logistiikalla, turvallisuuden ja laadun hallinnalla sekä tuotanto- ja markkinointistrategialla. Esimerkiksi laatujärjestelmien avulla pyritään kehittämään sekä tuotteiden laatua, että yrityksen toiminnan laatua. Riskienhallintamenetelmiä sekä lähtökohtia ja näkökulmia riskienhallintaan on useita. Riskienhallintamenetelmien soveltamisessa maatiloille ja elintarvikeketjun toiminnan integroinnissa on paljon kehittämistä. Suosituksemme työn aloittamiseksi ovat: 1. Jotta riskejä olisi mahdollista arvioida kokonaisuutena, elintarvikeketju logistisine osajärjestelmineen olisi pyrittävä mallintamaan. Mallinnettu järjestelmä antaisi myös pohjan monelle muulle tutkimustehtävälle. Mallintamisen tavoite, sen laajuus ja menetelmä (kuvaustapa) olisi sovittava ja selvitettävä. Tämä perustyö on tarpeen muun muassa, jotta osajärjestelmien mallintamisen tulokset olisivat yhdistettäviä ja vertailtavia. 2. Elintarvikeklusteriin liittyvästä riskienhallinnasta, sen metodeista, vaikuttavuudesta ja tuloksista olisi tarpeen tehdä selvitys. Esimerkiksi viranomaistoiminnan rooli ja menetelmät suhteessa yritysten laatutyöhön riskienhallinnan kokonaistehokkuuden näkökulmasta. Ko. selvitys tai tutkimus (tai tutkimusohjelma) antaisi pohjaa riskienhallintaa tukevalle työlle. Tässä yhteydessä tai erikseen voitaisiin myös selvittää, missä laajuudessa näin laajan järjestelmän riskejä voidaan summata. Työn tuloksena tulisi saada suositus keinoista ja menetelmistä, joilla saadaan nykyistä laajempi, tieteellisesti perusteltu kuva elintarvikkeiden tuotantojärjestelmään sisältyvistä riskeistä. 3. Esitämme, että asialle varataan tutkimusrahoitusta muun muassa eri sektoritutkimuslaitosten käyttöön. 4. Elintarvikeklusterin riskienhallinta on teema, jolle olisi hyvä saada julkinen tieteellinen vuorovaikutusfoorumi. 5. Monitieteisenä tutkimuskohteena ja yhteiskunnallisena hyvinvointitekijänä elintarvikkeiden kestävään ja mahdollisimman riskittömään tuotantoon ja käyttöön liittyvä työ tuottaa tehokkaimmat tuloksensa vain yhteistyön kautta.
Collections
- MTT:n selvityksiä [176]