Elintarvikkeiden hintamarginaalit vuosina 1997-1999
Peltomäki, Marja (2000)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Peltomäki, Marja
Julkaisusarja
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä
Numero
2/2000
Sivut
35 p
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
2000
Tiivistelmä
Kauppa ja teollisuus kasvattivat marginaaliaan elintarvikkeiden kuluttajahintojen rakennetta tarkasteltaessa vuosina 1997-1999. Tuottajahinnat ovat sitä vastoin laskeneet lähes kaikissa tuoteryhmissä. Kotimarkkinoiden hintojen vaihtelussa näkyivät mm. halvan tanskalaisen sianlihan tuonnin kasvu, BSE-skandaalin vaikutukset, sekä meijerialan kiristynyt markkinatilanne. Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa tehdyn selvityksen mukaan maidon tuottaja- ja kuluttajahinnat ovat pysyneet lähes samana koko EU-jäsenyyden ajan. Juustojen, voin ja piimän kohdalla kaupan ja teollisuuden osuuden, eli marginaalin kasvu on ollut maitotuoteryhmässä suurinta. Maidon marginaali on laskenut. Keväällä 1996 liha-alaa koetelleen eläintautikriisin seuraukset lihan hintakehitykseen näyttävät jääneen odotettua pienemmiksi. Naudanlihan kulutuksen romahtaminen kaikkialla Euroopassa kasvatti naudanlihan ylijäämävarastoja ja vaikutti ilmeisesti naudanlihan hintojen laskuun myös Suomessa. Naudanlihan marginaali laski vuonna 1997 keskimäärin 3 %, mutta kääntyi, jauhelihaa lukuun ottamatta, kasvuun vuonna 1999. Sianlihamarkkinoita vaikeutti Venäjän kriisin aiheuttama vientimarkkinoiden tyrehtyminen, jonka seurauksena sianlihasta tuli ylitarjontaa. Alihinnoiteltujen tanskalaisen kinkkujen tulo joulumarkkinoille vuonna 1998 merkitsi selvästi kahden eri hintaryhmän tuotteen kilpailua kuluttajien markoista. Sianlihan tuottajahinnat laskivat vuodesta 1996 vuoteen 1999 noin 20 %. Sianlihan tuottajahinnan aleneminen ei ole kuitenkaan suoraan siirtynyt kuluttajahintoihin. Sianlihan hinnasta marginaalin osuus on noussut 63 prosentista 67 prosenttiin. Kananmunien ja ruokaperunan kuluttajahinnat ovat nousseet. Kasvu on seurausta sekä marginaalin että tuottajahinnan kasvusta. Ruokaleivän hinnasta kaupan ja teollisuuden marginaalit ovat kasvaneet. Ranskanleivän ja ruisleivän hinnasta marginaalin osuus on noin 80 %. Elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat nousseet vähemmän kuin muiden yksityiseen kulutukseen käytettyjen hyödykkeiden hinnat vuosina 1997-1999. Elintarvikkeet halpenivat 0,2 % vuonna 1999. Kuluttajien kannalta suotuisaan hinnankehitykseen vaikutti erityisesti liha- ja maitotuotteiden kuluttajahintojen lasku. Tuottajahinnat ovat laskeneet vuodesta 1997 vuoteen 1999 lähes kaikissa tuoteryhmissä. Ainoastaan ruokaperunan ja kananmunien tuottajahinnat ovat nousseet. Tuottajahintojen lasku ei ole suoraan näkynyt ruuan kuluttajahinnoissa, sillä kaupan ja teollisuuden marginaali on saman aikaisesti kasvanut useimpien tuotteiden kohdalla. Kansainvälisten elintarvikemarkkinoiden vaikutus Suomeen on lisääntynyt. Elintarvikkeiden hintojen ja tuottajahintojen kehitys riippuu entistä enemmän tuonnin tasosta ja tuontihintojen kehityksestä.
Collections
- Julkaisut [86709]