Broilerin tarjontaketjun ohjaus Suomessa
Kiviniemi, Juha (2000)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kiviniemi, Juha
Julkaisusarja
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä
Numero
9/2000
Sivut
35 p
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos (MTTL) Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
2000
Kuvaus
Pro-gradu-työ: Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksella esitetty maatalouspolitiikan tutkielma. Tutkimuksen ohjaajana toimi professori Jukka Kola Helsingin yliopistosta ja erikoistutkija Juha Marttila MTTL:sta. Tutkimus on tehty MTTL:ssa.
Tiivistelmä
Elintarvikemarkkinat muuttuvat ensisijaisesti kysyntälähtöisesti. Tästä paras esimerkki lienee broilerinkulutus, joka alkoi Suomessa vasta 1960-luvun alussa. Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana kulutus on kaksinkertaistunut, ja nyt broileri vastaa jo viidenneksestä lihankulutusta. Broilerin menestyksen taustalla on onnistunut tuotekehitys, edullinen hinta, kuluttajien pyrkimys ruokavalion keventämiseen sekä tehokas markkinointi. Broileritalous on erityinen myös sen takia, että siinä koko tarjontaketju on kytkeytynyt saumattomasti yhteen. Tuloksena on tehokkaasti toimiva tarjontaketju, jossa lihaa tuotetaan kysyntää vastaavasti. Täten on vältetty esimerkiksi ylituotannon aiheuttamat ylimääräiset kustannukset. Tiedot perustuvat projektitutkija Juha Kiviniemen MTTL:ssa valmistuneeseen selvitykseen, jossa tutkittiin broilerin tarjontaketjun ohjausta ja toimintaa Suomessa. Broilerintuotannolle on ominaista tuotantoyksiköiden suuri koko, tuotannon kiivastahtisuus, kasvatuserien vaihtamisen säännöllisyys ja suurta tarkkuutta vaativa tuotantoteknologia. Ylhäältä päin tarkasti ohjattu tarjontaketju soveltuu siten broileriin erityisen hyvin. Poiketen muusta lihantuotannosta broilerintuotanto perustuu lähes yksinomaan sopimuksiin. Teurastamot ohjaavat tuotantoa aina munan tuotannosta ja sen hautomisesta teurastukseen ja lihan markkinointiin saakka, jolloin tuottajan rooli rajautuu kasvatus- tai munitustoimintaan. Tällainen ketju toimii yhtä hyvin kuin sen heikoin lenkki. Ketjun jokainen osa on vastuussa koko ketjun toiminnasta ja menestymisestä. Koska tuotantoa ei aikaisemmin ollut Suomessa, broilerille voitiin luoda aivan uudenlaiset ja erilaiset markkinat muuhun lihantuotantoon verrattuna. Mallia Suomen broilerintuotantoon otettiin muun muassa Yhdysvalloista, mutta yhtä pitkälle integroituun järjestelmään ei Suomessa ole menty. Broilerialalle on ominaista suhdanneherkkyys. Monista muista maatalouden tuotannonhaaroista poiketen broilerinlihan hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella, koska EU:lla ei ole minimihinnat takaavaa markkinaorganisaatiota. Broilerialan voidaankin katsoa olevan etulyöntiasemassa muihin liha-aloihin nähden, jos maataloustuotantoa reivataan entistä markkinalähtöisemmäksi esimerkiksi kansainvälisen kauppapolitiikan paineissa.
Collections
- Julkaisut [86051]