Valssimyllyjen soveltuvuus sikojen rehuseosten viljan jauhatukseen
Alaviuhkola, Timo; Karhunen, Jorma; Laurinen, Pasi; Siljander-Rasi, Hilkka (1997)
Alaviuhkola, Timo
Karhunen, Jorma
Laurinen, Pasi
Siljander-Rasi, Hilkka
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
25
Sivut
33 p. + 2 liitettä
Maatalouden tutkimuskeskus
1997
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-495-6
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-495-6
Tiivistelmä
Kolmella toimintatavaltaan erilaisella valssimyllyllä jauhettiin ohraa ja vehnää sikojen sulavuus- ja kasvatuskokeita varten. Myllyiksi valittiin amerikkalainen hierremylly (Automatic), kotimainen Nipere Oy:n valmistama tavallinen murskemylly sekä ns. kolmivalssimylly, jossa oli kaksi hiertävää valssia ja niiden lisäksi yksi litistävä valssi. Kaikki myllyt olivat maatilakokoa. Kullakin myllyllä jauhettiin viljaa kahteen karkeusasteeseen, valmistajien sioille suosittelemaan hienouteen ja siitä jonkin verran karkeampaan. Vasaramyllyssä käytettiin 3 mm:n ja 5 mm:n seulakokoja. Jauhatuksen yhteydessä tehtiin erilaisia teknisiä mittauksia sekä myöhemmin jauhon hienousastemäärityksiä (MTT, Vakola). Sulavuuskokeet tehtiin Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitoksella ja sikojen kasvatuskokeet 320 lihasialla MTT:n sikatalouden tutkimusasemalla. Jauhojen hienousasteen määritysmenetelmistä vedensidontakyky ja tilavuuspainon pienenemisen määritys osoittautuivat sopivimmiksi. Jälkimmäinen sopii erityisesti tilaolosuhteisiin. Seulonta ei antanut luotettavaa kuvaa jauhon hienoudesta valssimyllyillä. Ruokinta- ja sulavuuskokeiden mukaan vain hierremyllyllä jauhettu karkeampi ohra oli selvästi liian karkeaa. Se ei vastannut myöskään jauhojen normaalihienouden vaatimusta: vedensidontaluku vähintään 1,04 ja tilavuuspainon pieneneminen vähintään 30 %. Ruokintakokeissa eri myllyillä jauhettu vilja antoi suunnilleen samat tulokset sikojen kasvussa ja rehun käytössä. Ohrakokeessa hierremylly tuotti muita huonomman tuloksen luultavasti siksi, että käytetty valssien välys oli muita suurempi. Karkea jauhatus valssimyllyillä heikensi rehun maittavuutta ja syöntiä, mistä syystä kasvu luonnollisestikin hidastui. Ohrakokeessa hieno jauhatus antoi karkeaa jauhatusta paremmat tulokset lihasioilla, vehnäkokeessa eroa ei ollut. Valssimyllyissä tulisi valssien välyksen olla enintään 0,35 mm ohraa jauhettaessa. Vehnällä välys voi olla 0,5-0,6 mm. Silti rehun maittavuus ja tuotantovaikutus pysyvät hyvinä. Vehnä voidaan vasaramyllyllä jauhaa 5 mm:n seulaa käyttäen. Tuotantokokeessa murskemyllyllä jauhetuilla jauhoilla ruokitut siat menestyivät yhtä hyvin kuin hierremyllyllä jauhetuilla jauhoilla ruokitut. Kolmannesta valssista ei ollut sanottavaa lisäetua kaksivalssisiin verrattuna. Sulavuuskokeen tulokset olivat samansuuntaiset kasvatuskokeen tulosten kanssa. Sekä vasara- että valssimyllyillä voidaan jauhaa sikojen vilja, mutta valssatun ohran maittavuus voi olla huono. Hierre- ja murskemyllyllä jauhetun ohran sulavuus oli yhtä hyvä kuin vasaramyllyllä jauhetun ohran. Kasvatuskokeen tuloksista poiketen kolmivalssimyllyllä jauhetun ohran sulavuus oli hieman muita huonompi, mikä johtui pääasiassa myllyn läpi kokonaisina menneistä jyvistä. Käytetyillä jauhatuskarkeuksilla vain hierremyllyllä karkeaksi jauhettaessa sulavuus jäi heikoksi. Syynä tähän oli se, että hierremyllyssä käytettiin muita valssimyllyjä suurempia välyksiä. Vehnäkokeessa rehuseosten kuiva-aineen ja energian sulavuus oli lähes sama kaikilla käytetyillä myllytyypeillä ja jauhatuskarkeuksilla. Vehnällä maittavuusongelmia ei havaittu. Jauhojen raakaproteiinin sulavuus valssimyllyillä jauhettaessa oli keskimäärin huonompi kuin vasaramyllyllä jauhettaessa. Sulavuuseroista huolimatta siat käyttivät kasvuunsa yhtä suuren osan rehuseoksen raakaproteiinista kaikilla jauhatustavoilla.