Riskhantering i små och medelstora företag i livsmedelsbranschen : Arbetsbok för hantering av affärsrisker och beredskapsplanering - Leppälä, Jarkko; Rimhanen, Karoliina; Mäki, Maarit; Tapiola, Titta; Lehto, Marja; Karhula, Timo; Heikkilä, Anna-Mari; Jansik, Csaba (Luonnonvarakeskus, 2023)
Företagsverksamhet innebär alltid att utnyttja möjligheter, ta risker och hantera risker. I praktiken handlar det om att identifiera de viktigaste riskerna i företagsverksamheten, utreda metoderna för riskhantering, vidta åtgärder för att hantera riskerna och följa upp hur riskerna utvecklas. Riskhantering kan också ses som ett verktyg för beredskapsplanering. Syftet med denna arbetsbok är att med hjälp av olika ledningsverktyg stödja riskhanteringen och beredskapsplaneringen i små och medelstora livsmedelsföretag. Arbetsboken innehåller en serie informations- och arbetskort om livsmedelsföretagens riskhantering som gör det möjligt för livsmedelsföretagen att utveckla och följa upp företagets riskhantering och beredskap för olika typer av störningar och exceptionella förhållanden. Kartläggningen av företagskontext och riskområde i början av arbetsboken hjälper till att bearbeta och planera informationskort och arbetskort senare. I arbetsbokens informationskort behandlas faktorer som är viktiga för riskhanteringen. Med hjälp av uppgifterna i arbetskorten kan riskfaktorer i anslutning till olika delområden kartläggas. Exempelarbetskort som har ifyllts som mall har bifogats informationskorten. Riskfaktorerna för varje arbetskort visas på ett eller flera informationskort. Arbetsboken baserar sig på ett utredningsarbete som finansierats av jord- och skogsbruksministeriet (”Verktyg till stöd för beredskapsplaneringen och hanteringen av affärsriskerna i små och medelstora företag i livsmedelsbranschen"). Utredningen fokuserade särskilt på de utmaningar som förknippas med riskhanteringen i företag inom livsmedelsförädling som har färre än 250 anställda. Det innebär dock inte att arbetsboken inte skulle ge verktyg för riskhanteringen i större livsmedelsföretag eller tips för riskhantering i någon annan bransch.
Keywords: Små och medelstora företag i livsmedelsbranschen; riskhantering; beredskap; arbetsbok