Quality of the ryegrass and lettuce yields as affected by selenium fertilization - Hartikainen, Helinä; Ekholm, Päivi; Piironen, Vieno; Xue, Tailin; Koivu, Terhi; Yli-Halla, Markku (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Seleeni on ihmisille ja eläimille välttämätön alkuaine, jonka puute yhdessä E-vitamiinin puutteen kanssa lisää hapettumisvaurioiden riskiä soluissa. Suurina annoksina se on kuitenkin myrkyllinen. Suomessa maaperässä on luontaisesti vähän kasveille käyttökelpoista seleeniä, minkä vuoksi sitä on vuodesta 1984 lisätty moniravinteisiin lannoitteisiin, jotta elintarvikkeiden seleenipitoisuus olisi ravitsemuksen kannalta riittävä. Seleenin merkitys kasveissa on kuitenkin vielä epäselvä. Tämän vuoksi tehtiin astiakoe, jossa alustavasti selvitettiin, miten nousevina määrinä annettu lannoiteseleeni vaikutti kasvien kemialliseen koostumukseen ja antioksidatiivisiin ominaisuuksiin. Koekasveina käytettiin raiheinää ja salaattia. Seleenilisäyksen noustessa kasvoi liukoisiin ja liukenemattomiin valkuaisaineisiin sitoutuneen seleenin suhteellinen osuus samalla kun vapaissa aminohapoissa olevan osuus pieneni. Tämä osoittaa, että kasvin ottamaa seleeniä käytettiin tehokkaasti proteiinisynteesissä. Seleenilannoitus vaikutti myös kasvien antioksidatiivisiin ominaisuuksiin. Molemmissa kasveissa havaittiin glutationi-peroksidaasientsyymin (GSH-Px) aktiivisuuden lisääntyvän seleenilisäyksen noustessa, mikä viittaa siihen, että korkeammissa kasveissa toimii samantapainen seleenistä riippuva GSH-Px kuin eläimissä. GSH-Px:n aktiivisuuden kasvaessa väheni kuitenkin toisen antioksidatiivisen entsyymin, superoksididismutaasin (SOD) aktiivisuus ja E-vitamiinin pitoisuus pieneni. Tulos viittaa siihen, että samalla kun seleeni nosti GSH-Px:n aktiivisuutta se vähensi muiden antioksidanttien tarvetta.

The effect of Se-fertilization on the chemical composition and anti-oxidative properties of ryegrass and lettuce was studied in a pot experiment. The addition of Se enhanced its relative incorporation in soluble and insoluble proteins and diminished it in free amino acids. It also affected the anti-oxidative systems of the plants. The glutathione peroxidase (GSH-Px) activity found in both plant species increased with increasing Se-fertilization, whereas the superoxide dismutase (SOD) activity as well as the concentration of vitamin E decreased. This may indicate that the synthesis of SOD and vitamin E was reduced because the requirement of these anti-oxidants was diminished by antioxidative function of Se.
Seleenilannoituksen vaikutus raiheinän ja salaatin laatuun
Keywords: Ka; Pu; antioksidantit; E-vitamiini; anti-oxidants; glutathione peroxidase; Se-fractions; superoxide dismutase; vitamin E