Repeatability of subjective grading in fur animals I. Grading of live foxes (Vulpes vulpes) - Kenttämies, Hilkka; Käyhkö, Harri (Agricultural Research Centre of Finland, 1992)
Subjektiivisen arvostelun toistettavuutta tutkittiin elävillä ketuilla eräällä yksityisellä tarhalla Pohjois-Karjalassa. Ensimmäisessä kokeessa tarhan viisi työntekijää arvosteli värin ja koon 248 hopeaketulta ja toisessa kokeessa yksi henkilö arvosteli yleisvaikutelman 2063, eri värityyppejä olevalta ketulta. Eläimet olivat arvostelun ajan häkissä. Jokainen arvostelija arvosteli eläimet kolmeen kertaan. Kaikkien ominaisuuksien pisteet muuttuivat jonkin verran arvostelun kuluessa. Arvostelijalla oli kuitenkin suurin vaikutus hopeakettujen väri- ja kokopisteisiin. Eri värityypeillä oli eroja yleisvaikutelmasta annetuissa pisteissä. Väri osoittautui helpommaksi arvostella kuin koko ja yleisvaikutelma. Toistuvuuskertoimet olivat 0.55 koon, 0.74 värin ja 0.57 yleisvaikutelman arvostelussa. Eri arvostelijoiden saavuttamat toistettavuudet olivat 0.51-0.59 koon ja 0.68-0.82 värin arvostelussa. "Hopeatyyppien" yleisvaikutelman arvostelu näytti olevan jonkin verran helpompaa (r = 0.57-0.59) kuin punertavien "golden" tyyppien arvostelu (r = 0.50-0.55).

Repeatabilities of subjective grading were studied for colour and body size in silver foxes, and for general appearance in various colour types of the fox. Statistically significant differences between scoring times were found for each trait. However, the judge factor had the greatest effect on scores for colour and body size in silver foxes. There were differences between the mean scores in general appearance given for the various colour types. Colour tended to be easier to judge than body size or general appearance. The coefficients of repeatability were 0.74 for colour, 0.55 for body size and 0.57 for general appearance. The repeatabilities among the various judges were 0.68-0.82 for colour and 0.51-0.59 for body size. Among the various colour types the "silver types" seemed to be easier to judge than the "golden types". The repeatabilities were 0.57 to 0.59 vs. 0.50 to 0.55 for general appearance.
Keywords: Ko; hopeakettu; kettu; turkiseläimet; arvostelu; laatuluokitus; silver fox; body size; colour; repeated grading