Kalsiumlannoitus sekä perunantyvi- ja märkämätä - Forsman, Kristian; Virtanen, Elina; Lehtonen, Mari J.; Jauhiainen, Lauri (MTT, 2004)
Kalsiumin avulla on kyetty parantamaan perunan mukulan vastustuskykyä Erwinia-bakteereiden aiheuttamaa mätänemistä vastaan. Tässä selvityksessä on tarkasteltu kalsiumsulfaatin (CaSO4) vaikutusta perunan Erwinia-saastuntaan MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusaseman kenttäkokeisiin perustuen. Aineisto koostuu yhdestätoista vuosina 1998-2000 suoritetusta perunan kalsiumlannoituskokeesta sekä kahdeksalla lajikkeella toteutetuista jälkivaikutuskokeista vuosilta 1999-2001. Eri lajikkeilla ja eri koepaikoilla järjestetyissä lannoituskokeissa keskimääräisellä 140 kilon kalsiumlisällä hehtaarille saatiin mukulan kalsiumpitoisuus nousemaan keskimäärin 23 % (p<0,001). Bakteerimätäisen sadon osuus pieneni samalla 0,8 %-yksiköllä siten, että sekä bakteerimätäisyyden esiintymistiheys että esiintymisen voimakkuus osuutena kokonaissadosta pienenivät. Vähennys ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkitsevä (p=0,12). Jälkivaikutuskokeissa ei merkittävää eroa ollut bakteerimätäisyyden suhteen, vaikka kalsiumlannoitetuissa koejäsenissä mukuloiden kalsiumpitoisuus nousikin lannoittamattomia korkeammaksi.
Keywords: Ta; kasvinsuojelu; kasvitaudit; peruna; mukula; ravinnepitoisuus; kalsium; kalsiumsulfaatti; tyvimätä; märkämätä