Kokemäenjoen maatalousalueiden luonnonvaraselvitys Ernie-projekti 1999-2002 - Yli-Viikari, Anja; Pietilä, Kirsti; Hietala-Koivu, Reija; Lehtonen, Heikki; Pirkkamaa, Juha; Vehmasto, Elina; Voutilainen, Pasi; Vuorio, Heli (MTT, 2002)
Tämä julkaisu on osa ERNIE -projektia (European Rivers Network - Integrated Environments 1998-2002), jossa tavoitteena on kehittää työkaluja ympäristön huomioon ottavan elinkeinotoiminnan käyttööön. Tässä julkaisussa kehitettiin mallia luonnonvarojen kestävän käytön arvioimiseen ja kuvaamiseen alueellisella tasolla. Luonnonvarateema on Suomessa ollut melko vähäisesti esillä. Muissa maissa luonnonvarojen hallinta (Natural Resource Management NRM) muodostaa kokonaisvaltaisen suunnittelu- ja tutkimusalan, jossa keskeistä on tasapainoilu ihmisen luoman talouden ja luonnontalouden tarpeiden välillä. Tässä selvityksessä luonnonvarojen kestävää käyttöä tarkastellaan Kokemäenjoen vesistön valuma-alueella.Teeman käsittely rajattiin maatalouteen ja siihen läheisesti liittyvään yrittäjyyteen. Selvitys koottiin yhteistyössä MTT:n, Agropolis Oy:n ja alueellisten toimijoiden välillä. Raportin alussa luodaan yleiskatsaus alueeseen ja sen maatalouteen liittyvien luonnonvarojen käyttöön. Syvemmälle aihealueen tarkasteluun johdattaa MTT:n Taloustutkimuksen tekemä selvitys alueen maataloustuotannon tulevaisuuden näkymistä. Agropolis Oy selvitti puolestaan maaseutuyrittäjyyden tilaa ja kehittämisnäkymiä haastattelemalla kuntien elinkeinoasiamiehiä ja yrittäjiä. Raportin yhteenvedossa laajaa aihealuetta käsittelevät tietoaineistot kootaan yhteen ja luonnonvarateemaa tarkastellaan kootusti: 1) maatalouden, 2) elintarviketalouden 3) maaseutuyrittäjyyden ja 4) maaseudun inhimillisen resurssien kehittämisen näkökulmasta. Luonnonvarateema avasi mielenkiintoisia uusia näkymiä maaseudun kehittämiseen. Menetelmää alueellisten luonnonvaraselvitysten tekemiseen tulee kuitenkin edelleen kehittää ja selkeyttää. Myös luonnonvarojen käyttöön liittyvien tietoaineistojen saatavuudessa ja yhteensovitettavuudessa todettiin nykyisellään olevan puutteita.
European Rivers Network- Integrated Environments
Keywords: Ys; uusiutuvat luonnonvarat; kestävät kehitys; maaseudun suunnittelu; indikaattorit; ympäristö; yrittäjyys