Bättre spannmålsskördar med förfrukter - Jauhiainen, Lauri; Peltonen-Sainio, Pirjo; Rajala, Ari (Luonnonvarakeskus, 2026)
Förfruktseffekterna i växtföljder har traditionellt studerats genom fältförsök. Dessa är tidskrävande och möjliggör ofta endast ett begränsat antal grödor att undersöka. Under de senaste åren har forskningsmetoderna utvecklats och blivit mer mångsidiga, vilket gör det möjligt att mer effektivt svara på behovet av diversifierad odling och på genomförandet av stödreformer på gårdsnivå. Metoderna bygger på data från satellitbilder, som möjliggör analys av ett brett urval av grödor. Dessutom gör de det möjligt att identifiera orsakerna till variationen i förfruktseffekter.
Tämä julkaisu on saatavilla myös suomeksi.
Keywords: esikasvit; viljanviljely