Viljalajikkeiden herkkyys tautitartunnoille virallisissa lajikekokeissa 1999-2006 - Kangas, Arjo; Jalli, Marja; Kedonperä, Auli; Laine, Antti; Niskanen, Markku; Salo, Yrjö; Vuorinen, Martti; Jauhiainen, Lauri; Ramstadius, Esa (MTT, 2006)
Virallisten lajikekokeiden tarkoituksena on kasvilajikkeiden viljelyarvon arviointi. Viljalajikkeiden taudinkestävyyden merkitys viljelyarvon osana on koko ajan kasvanut. Tiedot lajikkeiden kasvitautiherkkyydestä perustuvat lumihomeen, härmän, ruosteiden ja lehtilaikkutautien osalta virallisten lajikekokeiden kenttäkokeista vuosina 1999 2006 tehtyihin tautihavaintoihin. Näiden kasvitautien esiintyminen kokeissa perustuu sekä luonnolliseen että keinotekoisesti aikaansaatuun tartuntaan. Lajikkeiden vehnänhaisunoen, kauranavonoen sekä ohranviirutaudin arkuus on tutkittu infektiokokeilla. Haisunokitulokset ovat vuosilta 1999 2006, kauranavonoen ja ohranviirutaudin tulokset vuosilta 1999 2005. Tautitulokset on analysoitu käyttäen lineaarisia sekamalleja. Tuloksena saadut lajikekohtaiset tautikeskiarvot ovat keskenään vertailukelpoisia lajikkeiden koejaksojen erilaisuudesta huolimatta. Kontrollilajikkeet on sijoitettu testattavien lajikkeiden joukkoon tautimäärän mukaiselle sijalle.

The purpose of the official variety trials is to evaluate the cultivation value of plant varieties. The susceptibility to plant diseases is an increasing important factor in the cultivation value of cereal varieties. Most of the information on cereal diseases, snow mould, powdery mildew, rusts and leaf spot diseases, in this report is based on observations made during official variety field trials during 1999 2006. Disease pressure in trials is based on natural and on artificial infection. The susceptibility of spring wheat varieties to common bunt (stinking smut, Tilletia caries), oat varieties to oat smut (Ustilago avenae) and barley varieties to barley stripe (Pyrenophora graminea) were tested in infection trials. The results of common bunt are based on trials done during 1998-2006. The trials of barley stripe and oat smut were done 1999-2005. The data was analyzed using linear mixed models. The estimated means for the different varieties are comparable despite the different trial periods. The results for control and all the other varieties are given in the tables in order of susceptibility.
Keywords: Ka; Kasvitaudit; syysruis; ruisvehnä; syysvehnä; kevätvehnä; ohra; kaura; Plant diseases; rye; triticale; winter wheat; spring wheat; barley; oat