Keskeisimpien makroravinteiden kulutus bioreaktorissa porkkanan somaattisten alkioiden viljelyn aikana - Vesala, Mika (fi, 1997)
Työn tarkoituksena oli kehittää yksinkertaiset ja nopeat menetelmät sakkaroosin, fosforin, nitraatti-, ammonium- ja kokonaistypen kulutuksen seurantaan porkkanan somaattisten alkioiden bioreaktoriviljelyn aikana. Lisäksi tarkasteltiin em. ravinnekomponenttien vaikutuksia somaattisten alkioiden kehittymiseen, jotta ravintoliuoksen koostumuksen optimointi olisi mahdollista. Bioreaktoriviljelyssä käytetyn Murashige & Skoog -ravintoliuoksen sakkaroosipitoisuuden määrittämiseen kehitettiin korkean erotuskyvyn nestekromatografinen menetelmä, fosforipitoisuus määritettiin fotometrisesti ja typpipitoisuudet analysoitiin Skalar-autoanalysaattorilla. Kehitetyt menetelmät soveltuivat hyvin tutkittujen ravinnekomponenttien analysointiin. Viljelyolosuhteet eivät olleet vakiot, joten ravinnekomponenttien vaikutusta alkioiden kehittymiseen ei voitu tarkastella. Tulosten perusteella ravinneliuoksen koostumusta tosin muutetaan keskeisimpien ravinteiden osalta.
Insinöörityö: Turun ammattikorkeakoulu, Teknillinen oppilaitos, Elintarviketeollisuuden osasto, Biotekniikan koulutuohjelma, 1997
Keywords: Pu; bioreaktori; makroravinteet; porkkana; Daucus carota