Kansalaistoiminta kasvigeenivarojen säilytyksessä - Cajander, Veli-Risto (MTT, 2008)
Perinteisten suomalaisten kasvikantojen säilyttäminen in situ on yhä keskeisempää ilmastonmuutoksen haasteiden ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Samalla turvataan ainesta tulevalle kasvinjalostukselle, Vuonna 1989 perustettu Maatiainen ry. pyrkii säilyttämään vanhoja viljely- ja koristekasveja, maatiaisia, joilla on vähintäänkin kymmenien tai satojen vuosien käyttöhistoria takanaan. Tähän työhön tarvitaan mukaan kasveista kiinnostuneita kansalaisia sekä innokkaita kokeilijoita maamme yli puolen miljoonan puutarhaharrastajan joukosta. Maatiaisen jäsenmäärä on noin 1 500. Yhdistys ylläpitää siemenvälitystä, ja julkaisee vuosittain siemenluetteloa. Siementen keräämisestä vastaa noin sata yhdistyksen jäsentä. Siemenvalikoimaan kuuluu 500 - 600 lajia ja lajiketta, pääosin monivuotisia vanhempia koristekasveja, mutta myös puita, pensaita, yksivuotisia kukkia sekä keittiö-yrttikasveja. Mukana yhdistyksen siemenvälityksessä on myös puutarhaan sopivia luonnonkasveja, mielenkiintoisia tulokasveja sekä uudempia perennoja. Siementen lajittelu alkuperän mukaan on: -luonnonkanta -alle 10 v. kanta -10-20 v. kanta -yli 20 v. kanta -vanha kanta, yli 50 v. Pääpaino siemenvälityksessä on vanhemmissa maatiaiskasveissa, joita on vuosikymmeniä kasvatettu Suomessa, ilman tieteellistä tai kaupallista jalostusta. Sen sijaan nämä maatiaiset ovat joutuneet omistajiensa intuitiivisen valinnan kohteiksi sekä muokkaantuneet paikallisten viljelytapojen ja ympäristöolojen vaikutuksesta. Kaikki Maatiaisen siemenerät ovat kotimaista tavaraa. Puutarhan hyötykasveista Maatiaisen kautta on ollut tarjolla mm. Savitaipaleen ja Aunuksen härkäpapukantoja, vanhaa savitaipalen mustakuorista kauraa, sekä vanhaa kaskinaurista. Myös raparperista, ilma-, kiinan- ja ruohosipulista, saksankirvelistä ja liperistä löytyy yhdistyksen kautta vanhojen kantojen siementä. Maatiaisen siemeneriä ryhdytään jatkossa toimittamaan myös NordGenin säilytykseen. Maatiainen ry. jakaa myös tietoa perinnekasveista lehtensä, luentojen- ja koulutustilaisuuksien sekä järjestämiensä matkojen-tutustumiskäyntien välityksellä. Maatiainen ry.llä on edessään monia haasteita ja tulevaisuuden suunnitelmia, kuten: -välitettävien siementen alkuperästä pyritään saamaan tarkempaa tietoa, -miten saada nuoret, lapsiperheet ja tavalliset taajamien puutarhaharrastajat mukaan kasvigeeniperinnön kasvatukseen, kokeiluihin ja säilytykseen omalla pihallaan, -miten suurempiin puutarha-alan liikkeisiin saadaan tarjolle myös kotimaisten kasvikantojen siemeniä ja tietoa niiden merkityksestä, -välittää jäsenistölleen tietoa siitä, mitkä puutarhakasveista ovat tärkeitä myös pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä luonnon monimuotoisuudelle
Keywords: Ka; kasvigeenivarat; kansalaistoiminta; maatiaiskasvit