Hiilinielulaskennan epävarmuusanalyysi 2. painos - Kangas, Annika; Heikkinen, Juha; Hirvelä, Hannu; Ilvesniemi, Hannu; Kilpeläinen, Harri; Leinonen, Ilkka; Lehtonen, Aleksi; Mehtätalo, Lauri; Menichetti, Lorenzo; Myllykangas, Jukka-Pekka; Wall, Antti (Luonnonvarakeskus, 2026)
MMM:n rahoittamassa Hiilinielujen epävarmuusanalyysi -hankkeessa analysoitiin Suomen ja Ruotsin kasvihuonekaasuinventaarioiden eroja sekä eroja Nasan satelliittimittauksiin perustu-vaan hiilinielujen seurantaan. Lisäksi analysoitiin Suomen kasvihuonekaasuinventaariossa viime vuosina tehtyjä menetelmä- sekä aineistomuutoksia ja niiden vaikutuksia hiilinieluarvi-oiden muuttumiseen. Muutoksia on tehty erityisesti biomassamalleihin ja -kertoimiin sekä turvemaiden päästöjä kuvaaviin malleihin, ja erityisesti turvemaiden mallia on tarpeen kehit-tää edelleen. Lisäksi tarkasteltiin tulevaisuuteen kohdistuvien Mela-skenaarioiden laskentaa, ja laskennan muutosten vaikutusta puuston kasvuun, hakkuumahdollisuuksiin sekä hiilinieluen-nusteisiin. Vuosikymmeniä käytössä olleen Melan alkupuuston tuottamistavan on havaittu johtavan kas-vun yliarvioon etenkin pitkällä aikavälillä, ja siksi sovellettu menetelmä uusittiin kokonaan VMI13 hakkuumahdollisuusarvioiden julkistamisen yhteydessä. Muutos vähensi selvästi arvi-oita tulevien vuosien kasvusta ja hiilinielusta. Lisäksi Mela:ssa käytetty tapa laskea puuston biomassa on uudistettu niin, että biomassakertoimet perustuvat viimeiseen VMI:hin, minkä seurauksena laskelmien perusteella saadut hiilinieluarviot vastaavat hyvin kasvihuonekaasuin-ventaarion saatuja arvoja. Laskelmien käyttöä metsäpolitiikan suunnitteluun ja päätöksiin vaikeuttaa se, että kasvihuo-nekaasuinventaarion menetelmämuutokset vaikuttavat myös menneiden vuosien hiilinielui-hin. Siten jokainen menetelmämuutos potentiaalisesti muuttaa tilannekuvaa hiilinieluista, ja uusia muutoksia on jo nyt näköpiirissä. Projekti paljasti myös tarpeen perusteellisesti vali-doida kaikki metsäpolitiikan formuloimiseen sovelletut kasvusimulaattorit.
Keywords: malli; Mela-ohjelmisto; skenaario; hiilinielu; maaperä