Sian ja naudan ruokinnan vaikutus lihan laatuun - Jokela, Marjatta; Rinne, Marketta (Maatalouden tutkimuskeskus, 1996)
Julkaisu koostuu kahdesta osasta, jotka käsittelevät ruokinnan vaikutusta sianlihan ja naudanlihan laatuun. Kirjallisuusselvityksen perusteella ruokinnalla on selvä vaikutus sianlihan laatuun vaikka muutkin tekijät kuten esimerkiksi rotu vaikuttavat siihen. Tietyt rehut voivat liian suurina määrinä käytettynä heikentää lihan laatua. Laatuvirheitä voivat olla esimerkiksi silavan liiallinen pehmeneminen, lihan maun ja hajun huononeminen tai karjunhajun muodostuminen lihaan. Tutkimusten avulla on pyritty selvittämään, miten lihan laatua heikentävien rehujen käyttöä tulee rajoittaa sikojen ruokinnassa, jotta voidaan varmistaa lihan korkea laatu. Erityisesti on syytä rajoittaa paljon rasvaa tai öljyä sisältävien rehujen sekä karjunhajua aiheuttavien rehujen käyttöä lihasikojen ruokinnassa. Naudanlihan laatu muodostuu mm. lihan väristä, mausta ja hajusta, mureudesta, mehukkuudesta ja rasvapitoisuudesta. Ruokinnan lisäksi nautojen rotu, ikä teurastettaessa, sukupuoli, eläinten käsittely ennen teurastusta ja lihan käsittely teurastuksen jälkeen vaikuttavat lihan laatuun. Rehujen vaikutus lihan laatuun on naudoilla vähäisempi kuin sioilla, sillä naudan pötsin mikrobit hajottavat tehokkaasti rehuperäisiä yhdisteitä. Ruokinnallisten tekijöiden erottaminen muista lihan laatuun vaikuttavaista tekijöistä on valkeaa. Nautojen energian saannin lisääminen (väkirehun osuutta lisäämällä tai karkearehun sulavuutta parantamalla) nopeuttaa eläinten kasvua, lisää ruhon rasvaisuutta ja eläimet saavuttavat teuraskypsyyden nuorempina. Kirjallisuusselvityksen perusteella nämä tekijät näyttävät vaikuttavan positiivisesti lihan syöntilaatuun.

Pig feeding and its effect on pork quality. A review of the literature reveals that feeding clearly affects pork quality although other factors such as breed also play a role. Large amounts of certain feeds may impair pork quality. Low quality pork may be marked by features such as softness of the back fat, poor taste and smell or boar taint in the meat. Studies have sought to establish the extent to which feeds impairing quality should be restricted in order to ensure highquality pork. Especially fat or oil-rich feeds and those producing a boar taint should be restricted in pig feeding. Cattle feeding and its effect on beef quality. The main components of beef quality are meat colour, taste and smell, tenderness, juiciness and fat content. Beef quality is affected by cattle breed, age at slaughter, sex, handling of animals prior to slaughter and handling of meat after slaughter as well as by feeding. Feed characteristics do not affect the quality of beef as strongly as that of pork quality due to the microbial degradation of feed compounds in the rumen of cattle. It is not easy to separate nutritional factors from the other factors affecting beef quality. Increasing the energy intake of cattle (by increasing the proportion of feed concentrates or by improving the digestibility of roughage) accelerates the growth rate of cattle and increases their fatness. They thus achieve slaughter size at a younger age. The findings of a literature review suggest that these factors improve the eating quality of beef.
Effects of pig and cattle feeding on meat quality
Keywords: Ko; Re; sianliha; naudanliha; laatu; sika; nauta; ruokinta; märehtijät; sianlihantuotanto; naudanlihantuotanto; cattle; beef; meat quality; feeding