EU:n ja Mercosurin välinen maatalouskauppa - Virolainen, Meri (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1999)
Elintarvikkeiden maailmanmarkkinoille on työntymässä uusi potentiaalinen maaryhmä Latinalaisesta Amerikasta. Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn muodostama Mercosur ryhmä on maataloudessa erittäin kilpailukykyinen edullisen ilmaston ja alhaisen kustannustason ansiosta. Maat ovat myös ymmärtäneet maatalousviennin taloudellisen hyödyntämisen mahdollisuudet. Mercosur-alue muodostaa dynaamisen ja kasvavan talouskeskittymän, ja EU on valmistellut maiden kanssa vapaakauppasopimusta. Sopimusta puoltavat monet taloudelliset seikat, mutta maataloustuotteiden vapaakauppa arveluttaa: kuinka kilpailukykyisiä Mercosurin maataloustuotteet ovat EU:n markkinoilla? Mercosurin tärkeimmät maataloustuotteet ovat naudanliha, soija, hedelmät, kahvi, tupakka ja rehut. Suurimmat vientituotot tulevat naudanlihasta. Mercosurin maatalousviennin arvo EU-maihin on ollut noin 10 miljardia euroa vuosittain, kun EU:n vastaava vienti on ollut vain puolentoista miljardin luokkaa. Mercosurin tärkeimmät vientituotteet EU:hun ovat olleet rehut, jotka muodostuvat lähinnä soijan jätetuotteista, ja öljysiemenet. Ne muodostavat lähes puolet koko EU:n maataloustuotteiden tuonnista Mercosurista. Niiden lisäksi tuodaan kahvia, vihannes- ja hedelmätuotteita sekä naudanlihaa. EU puolestaan vie Mercosuriin lähinnä juomia (viinit yms.), maitotuotteita ja vehnää. EU on toistaiseksi kauppapoliittisilla järjestelyillä estänyt maataloustuotteiden vapaan tuonnin Mercosurista. Mercosurin kannalta tilanne on ollut tukala, sillä EU on suonut tullietuusjärjestelyjä köyhille AKT-maille, jotka tuottavat pitkälti samanlaisia tuotteita kuin Mercosur-maat. Lisäksi EU on perinyt aroilta maatalouden tuontituotteilta korkeita tulleja. EU:n kannalta kaikkein arin maataloustuote on Mercosurissa tuotettu naudanliha, joka on laadultaan ja hinnaltaan hyvin kilpailukykyistä. Lauhkean vyöhykkeen hedelmät (lähinnä omenat, päärynät ja viinirypäleet) ovat kilpailukykyisiä EU:n markkinoilla, joskin tuotantokausien erot suojaavat jonkin verran kilpailulta. Myös sokeri on EU:n kannalta arka tuote. Lisäksi joidenkin viljojen tuotanto on lisääntynyt viime vuosina siinä määrin, että niiden vienti voi kasvaa merkittävästi lähivuosina. Mercosur maiden maatalous elää nyt etsikkoaikaansa. Tulevaan kehitykseen vaikuttaa niin Mercosurin omat ponnistelut maataloustuotannon modernisoimiseksi kuin ulkoiset kauppapoliittiset tekijät. Tällä hetkellä on vielä vaikea ennustaa, kuinka merkittävän jalansijan Mercosur saa maataloustuotteiden maailmanmarkkinoilla.

The four Mercosur countries (Brazil, Argentina, Paraguay and Uruguay), which established a customs union in 1991, have formed one of the fastest growing regions in the world. In 1997 the EU started negotiations for a free trade agreement with the four Mercosur countries to remove trade barriers, and to take full advantage of the economic growth potential. However, during the negotiation process, the EU has also expressed concern over the possible import flood of agricultural products to the EU market. The objective of this study is to examine the structure, volume, and future trends in agricultural trade relations between the EU and the Mercosur. The study also attempts to identify the trade barriers and market access mechanisms influencing agricultural trade flows between the two regions. The study shows that in the 1990s the trade flows between the EU and the Mercosur have increased in absolute terms in both directions. Although the EU is a net exporter of goods and services to the Mercosur, in the field of agriculture, trade shows a considerably deficit. During the time period between 1990 and 1996, agricultural exports from Mercosur to the EU rose from 6.9 billion ECU to 7.7 billion ECU. These exports consist mainly of primary products such as soya, beef, coffee, fruits, sugar, and tobacco. On the EU side, agricultural exports to Mercosur reached 1.1 billion ECU in 1996. The EU exports are concentrated on consumer-ready, high-value food products like dairy products, wheat, and alcoholic beverages. Although half of the Mercosur agricultural exports to the EU enter the union duty free and the general system of preferences (GSP) significantly lowers the existing tariffs, there still exist high trade barriers for sensitive products like beef, cereals, fruits and sugar, where the EU has no comparable competitive ability. Other obstacles for the Mercosur countries when exporting to the EU are non-trade barriers, such as phytosanitary norms and administrative constraints. On the other hand, the EU also faces considerable difficulties in exporting agricultural products to the Mercosur market, mainly due to administrative mechanisms such as time-consuming and cumbersome licensing and registration procedures.
Keywords: Ma; EU; Mercosur; vapaakauppasopimus; maatalous; EU; Mercosur; Free Trade Agreement; Agriculture