Kasvitautien esiintyminen viljalajikkeilla virallisissa lajikekokeissa 2007 - 2014 - Jalli, Marja; Kedonperä, Auli; Laine, Antti; Högnäsbacka, Merja; Kujala, Marja; Niskanen, Markku; Jauhiainen, Lauri; Nikander, Hannele (MTT, 2014)
Virallisten lajikekokeiden tarkoituksena on kasvilajikkeiden viljelyarvon arviointi. Viljalajikkeiden taudinkestävyys on tärkeä osa viljelyarvoa ja lajikkeiden taudinkestävyys on merkittävä osa integroitua kasvinsuojelua. Tiedot kasvitautien esiintymisestä eri lajikkeilla perustuvat lumihomeen, härmän, ruosteiden ja pääosin myös lehtilaikkutautien osalta virallisten lajikekokeiden kenttäkokeista vuosina 2007–2014 tehtyihin kasvitautihavaintoihin. Kasvitautien esiintyminen kokeissa perustui luonnolliseen tartuntaan. Lajikkeiden ruskolaikun ja pistelaikun sekä ohran tyvi- ja lehtilaikun sekä verkkolaikun laikkutyypin kestävyyttä tutkittiin infektiokokeilla. Pistelaikkutulokset ovat vuosilta 2007–2014, ruskolaikkutulokset 2007–2013 ja ohran tyvi- ja lehtilaikku- sekä verkkolaikun laikkutyyppitulokset vuosilta 2011–2014. Tautitulokset analysoitiin käyttäen lineaarisia sekamalleja. Tuloksena saadut lajikekohtaiset tautikeskiarvot ovat keskenään vertailukelpoisia lajikkeiden koejaksojen erilaisuudesta huolimatta. Kontrollilajikkeet on sijoitettu testattavien lajikkeiden joukkoon tautimäärän mukaiselle sijalle.

The purpose of the official variety trials is to evaluate the cultivation value of plant varieties. Plant disease resistance is an important factor in the cultivation value of cereal varieties and has an essential role in integrated pest management. Most of the information on the incidence of diseases on cereal varieties, snow mould, powdery mildew, rusts and leaf spot diseases, in this report is based on the observations made from the official variety field trials during 2007–2014. Disease pressure in trials was based on natural infection. The susceptibility of spring wheat varieties to Stagonospora blotch and tan spot, and barley varieties to spot blotch and spot type net blotch were tested in infection trials. The trials of tan spot trials were done in 2007–2014, the trials of Stagonospora blotch in 2007–2013 and the trials of spot blotch and spot type net blotch in 2011–2014. The data was analyzed using linear mixed models. The estimated means for the different varieties are comparable despite the different trial periods. The results for control and all the other varieties are given in the tables in order of susceptibility.
Keywords: Maatalous - yleistä, maatalousekonomia,maatalousneuvonta, maaseudun kehittäminen; kasvitaudit; taudinkestävyys; syysvehnä; ruisvehnä; kevätvehnä; ohra; kaura; ruis; plant diseases; disease resistance; rye; winter wheat; spring wheat; barley; oat; triticale