Urho on uusi kotimainen syysvehnälajike - Juuti, Tapio (Maaseudun Tulevaisuus, 1999)
Urho on uusi, erittäin satoisa ja hyvin talvehtiva syysvehnälajike. Sen korsi on keskimittainen ja luja, valkuaispitoisuus korkea ja sakolukuominaisuudet hyvät. Leivontalaatu on nykyisin maassamme viljeltävien syysvehnälajikkeiden tasoa. Urho polveutuu 1960-luvulla tehdystä risteytyksestä Nisu x Tûitsin no 1. Nisu on valinta suomalaisesta Vakka-syysvehnästä ja se on talvenkestävä, satoisa, lujakortinen, myllytys- ja leivontaominaisuuksiltaan sekä tähkäidännänkestävyydeltään hyvä. Tûitsin no 1 oli neuvostoliittolainen, matala, tanakka ja tummanvihreä syysvehnä. Virallisissa lajikekokeissa Urho on kulkenut vuoteen 1995 saakka linjatunnuksella Jo 5454 ja sen jälkeen Bor 5454. Urho merkittiin kasvilajikerekisteriin huhtikuussa 1999 ja hyväksyttiin Suomen kasvilajikeluetteloon tänä vuonna. Urhon lajikeoikeudet omistaa Boreal Suomen Kasvinjalostus.
Keywords: Ka; vehnä; lajikkeet; syysvehnä