Poistolehmien ruhon laatu suomalaisessa teurasaineistossa - Huuskonen, Arto; Mikkola, Jarmo; Manni, Katariina (Suomen maataloustieteellinen seura, 2026)
Tutkimuksessa selvitettiin lypsy- ja emolehmien ruho-ominaisuuksia sekä teuraspainon ja teurasiän vaikutusta lypsylehmien ruhon laatuun. Aineisto koostui Snellmanin Pietarsaaren teurastamolta saaduista teurastiedoista sisältäen 1.1.2021 – 31.5.2023 välisenä aikana teurastetut lehmät. Tutkimukseen valittiin edellä mainittuna ajanjaksona teurastetut angus (AB), charolais (CH), hereford (HF), holstein (HO), jersey (JE), limousin (LI), Nordic red (NR) ja simmental (SI) rotuiset lehmät, joita oli yhteensä 14 884. Niiden keskimääräinen teurasikä oli 1 952 vrk, teuraspaino 301 kg, EUROP-lihakkuusluokka 3.0 ja EUROP-rasvaisuusluokka 6.3. Havainnoista 94% oli lypsylehmiä ja 6% emo-lehmiä. Aineistossa oli eniten HO- ja NR-rotuisia lehmiä, 51% ja 43% kaikista havainnoista. Tutkituista roduista JE-lehmien keskimääräinen teuraspaino oli selvästi matalin (229 kg). HO-lehmien teuraspaino (302 kg) oli 4% korkeampi kuin NR-lehmien (290 kg). Emolehmien osalta mannermaisten rotujen (CH, LI, SI) keskimääräinen teuraspaino (384 kg) oli 9% korkeampi kuin brittiläisillä roduilla (AB, HF) (351 kg). Lypsyroduista NR-lehmien ruhot olivat merkitsevästilihakkaampia kuin HO- ja JE-lehmillä. Mannermaisten rotujen emolehmillä keskimääräinen ruhon EUROP-lihakkuus(5.3) oli 47% korkeampi kuin brittiläisillä roduilla (7.8). NR-lehmien keskimääräinen ruhon rasvaluokka oli 12% korkeampi kuin HO-lehmillä (6.6 vs. 5.9). Mannermaisten rotujen emolehmien ruhon rasvaluokka oli keskimäärin 32% korkeampi kuin brittiläisillä roduilla (9.6 vs. 7.3). Rotu vaikutti myös ruhon arvo-osien saanto-osuuksiin. Esimerkiksi sisäfileen, sisäpaistin ja paahtopaistin saannot olivat HO-lehmillä korkeammat kuin NR-lehmillä. Sitä vastoin ulkofileen ja entrecoten saannot olivat korkeammat NR-ruhoista HO-ruhoihin verrattuna. Emolehmien osalta mannermaisilla roduilla oli korkeammat ulkofileen, sisäfileen, sisäpaistin ja paahtopaistin saannot verrattuna brittiläisiin rotuihin. Teuraspainon ja -iän vaikutuksia tutkittiin HO- ja NR-roduilla. Teuraspaino vaikutti teurasikää enemmän kaikkiin analysoituihin muuttujiin. Teurasiän vaikutus oli käytännön kannalta merkityksetön. Teuraspaino korreloi positiivisesti ruhon lihakkuus- ja rasvaluokituksen sekä rasvan leikkuusaannon kanssa molemmilla roduilla.Sen sijaan sisäfileen, sisäpaistin ja paahtopaistin saanto-osuudet vähenivät molemmilla roduilla teuraspainon noustessa.Teuraspaino ei kuitenkaan vaikuttanut ulkofileen saanto-osuuteen. Tulosten perusteella parempi EUROP-lihakkuus-luokka ei välttämättä tarkoita suurempaa arvo-osien määrää. Tämä havaittiin varsinkin maitorotujen välisessä vertailussa. Lisäksi havaittiin, että lehmien teuraspaino oli negatiivisesti korreloitunut tiettyjen arvo-osien saannonkanssa. Lehmien teuraspainoja kasvattamalla saadaan kyllä lisättyä kokonaislihantuotantoa, mutta arvo-osien prosen-tuaaliseen osuuteen se voi vaikuttaa enemmänkin negatiivisesti kuin positiivisesti.
Keywords: naudanlihantuotanto; teuraslehmä; ruhon laatu; lihasaanto