Mätning av energived - Lindblad, Jari; Äijälä, Olli; Koistinen, Arto (Metsäntutkimuslaitos, 2008)
Den här handboken har gjorts inom ramen för projektet Avtal om mätning av energived. Den beskriver allmänna principer och tillvägagångssätt för mätning av energived samt de mätmetoder som mätningskommittén för energived har godkänt. Mätningskommittén grundades under projektets gång.
Energiapuun mittaus
Innehållsförteckning 1 Principer för mätning av energived ..... 4 2 Mätning av energivedens massa (vikt) ..... 6 3 Mätning av skogsflis och kross ..... 12 4 Travmätning av energived från gallringar ..... 13 5 Fastställande av energiinnehåll på användningsplatsen ..... 18 6 Organisering av mätningen ..... 19 6.1 Mätning ..... 19 6.2 Innehåll i skogsavverknings- och leveranskontakt samt entreprenadavtal ..... 20 6.3 Mätresultat ..... 20 6.4 Dokumentering av mätresultat ..... 21 6.5 Mätningskommittén ..... 21 6.6 Tvister ..... 22 7 Definitioner ..... 23
För uppdateringen av handboken svarar mätningskommittén för energived. - Den första versionen godkänd 29.2.2008 - Uppdaterad 7.8.2008 © 2008 Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio och Skogsforskningsinstitutet Översättning: Veronica Hasselström och Gerd Mattsson-Turku, Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio Pärmbild: Jari Lindblad Bilder: Juha Varhi
Keywords: mittaus