Annual and seasonal changes in mineral contents (Ca, Mg, P, K and Na) of grazed clover-grass mixtures in organic farming - Kuusela, Eeva (MTT Agrifood Research Finland, 2006)
Laidunnetussa kenttäkokeessa verrattiin alsikeapilan (Trifoliun hybridum L.), puna-apilan (Trifolium pratense L.) ja valkoapilan (Trifolium repens L.) vaikutusta laidunrehun määrään ja laatuun luonnonmukaisessa tuotannossa. Koska kesällä 1996 siemenseoksista otetut näytteet antoivat viitteitä tavanomaisesta tuotannosta poikkeavasta kivennäiskoostumuksesta, mitattiin tässä kokeessa siemenseoksen (alsikeapila-, puna-apila-, valkoapila-, valko-alsikeapila- ja heinäseos), vuoden (1997, 1998) ja laidunkerran (5 laidunkertaa) vaikutusta luomulaidunrehun kalsium-, magnesium-, kalium- fosfori- ja natriumpitoisuuteen. Lisäksi arvioitiin laidunrehun kivennäiskoostumuksen sopivuutta lypsylehmien ruokintaan. Koe toteutettiin satunnaistettujen lohkojen menetelmällä Itä-Suomessa, Liperissä. Luomulaidunrehun keskimääräiset kalsium- ja magnesiumpitoisuudet olivat tavanomaiseen laidunrehuun verrattuna suurempia, mutta kalium-, fosfori- ja natriumpitoisuudet samaa tasoa. Luomulaidunrehun kivennäiskoostumus vaihteli kuitenkin huomattavasti vuosien, laidunkertojen ja siemenseosten mukaan. Valkoapilaseoksen kalsium- ja natriumpitoisuudet olivat muita seoksia suurempia. Laidunrehun kasvikoostumus vaikutti sen kivennäiskoostumukseen. Kun suunnitellaan laidunkauden kivennäisruokintaa, on syytä ottaa huomioon, että apilapitoisella luomulaitumella kalsiumlisä on yleensä tarpeeton. Sen sijaan natriumia laidunrehussa on eläinten tarpeeseen nähden aivan liian vähän. Luomulaidunrehun keskimääräiset fosfori- ja magnesiumpitoisuudet olivat kokeessa lähellä eläinten tarpeita. Kuitenkin magnesiumlisä on myös luomulaitumella yleensä tarpeen, koska tavanomaisen tuotannon kanssa yhtä suuri kaliumpitoisuus voi lisätä poikimahalvausriskiä etenkin laidunkauden alussa. Kalsiumvapaa tai vähän kalsiumia sisältävä kivennäinen, jossa on pääasiassa natriumia ja magnesiumia sekä tarpeen mukaan fosforia, täydentää todennäköisesti parhaiten luomulaidunrehun kivennäiskoostumusta. Sopiva kivennäisrehu tulee valita ottaen huomioon eläimen tarpeet (tuotostaso) ja kaikkien rehujen kivennäiskoostumus. Luomulaidunrehun kivennäiskoostumus on syytä määrittää, koska se voi vaihdella enemmän kuin tavanomaisen laidunrehun.

A grazed field experiment was established in 1995 to evaluate alsike clover (Trifoliun hybridum L.), red clover (Trifolium pratense L.) and white clover (Trifolium repens L.) in clover-grass mixtures under organic farming practices. In this study the effect of seed mixture (alsike clover, red clover, white clover, white and alsike clover or grass mixture), year (1997, 1998) and grazing period (5 per grazing season) on the herbage calcium (Ca), magnesium (Mg), potassium (K) phosphorous (P) and sodium (Na) contents was assessed and the relationships between botanical proportions and herbage mineral contents were studied. Herbage Ca and Na contents varied between the seed mixtures, Ca, Mg, P and Na contents between the years and all measured minerals, except Na, between the grazing periods. The white clover mixture resulted in higher Ca and Na contents. The contents of Ca and Mg were positively related with the proportions of clovers and weeds and were higher in 1997. The contents of P and K were higher in the rainy summer of 1998. The seed mixtures resulted in similar mean K/(Ca + Mg) equivalent ratios, but the Ca/P ratio was higher for the white clover mixture. Mineral rations varied between and within grazing seasons. Under organic practices the supply of minerals in the pasture herbage varied temporally and according to the botanical contents and was unable to meet fully the requirements of dairy cows. Additional mineral feeding is recommended for organic farming systems to balance the dietary mineral contents for grazing cows.
Keywords: Ka; mineraalipitoisuus; luonnonmukainen maataloustuotanto; luonnonmukainen viljely; lypsykarja; laitumet; valkoapila; Trifolium repens; puna-apila; Trifolium pratense; alsikeapila; Trifolium hybridum; laidunrehu; kalsium; magnesium; fosfori; kalium; natrium; organic farming; dairy cows; pastures; Trifolium repens; Trifolium pratense; Trifolium hybridum; herbage mineral concentrations; calcium; magnesium; phosphorus; potassium; sodium