Vihannesten lajikekokeita tiloilla ja koekentillä : Koeohjeita - Suojala-Ahlfors, Terhi; Kallela, Marja; Vanhala, Petri (MTT, 2008)
Avomaanvihannesten lajikekokeita tehdään tutkimusasemilla ja yhä enemmän tilakokeina osana tutkimus- ja kehittämishankkeita. Tämän julkaisun tavoitteena on auttaa lajikekokeiden tekijöitä kokeiden suunnittelussa ja toteutuksessa niin, että kokeista saataisiin mahdollisimman luotettavia tuloksia. Julkaisussa käydään ensin läpi lajikekokeiden toteutusta yleisesti, tarkastellaan tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja käsitellään lajikekokeiden käytännön toteutusta. Erityisesti painotetaan hyvän kenttäkoetekniikan merkitystä tulosten laadun kannalta. Julkaisun toisessa osassa annetaan tarkempia ohjeita porkkanan, jäävuorisalaatin sekä kukka-, parsa- ja keräkaalin lajikekokeiden toteutukseen. Lajikohtaisia ohjeita voi soveltaa myös muiden vihannesten lajikevertailussa. Ohjeissa esitetään runsaasti erilaisia havaintoja ja mittauksia, joilla voi arvioida lajikkeiden ominaisuuksia. Niistä voi valita kuhunkin kokeeseen parhaiten soveltuvat ja oleellisimmat.

Variety experiments of vegetables are carried out at research stations and, increasingly, on commercial farms as part of research and development projects. The aim of this publication is to provide the personnel in charge of such trials with assistance and routines in planning and conducting the experiments. In the first part, we present general field trial principles and practices, and discuss some factors affecting the reliability of results. The significance of proper field experimental techniques for obtaining quality results is emphasized. In the second part, we give more detailed instructions for the implementation of variety experiments on carrot, iceberg lettuce, cauliflower, broccoli, and white cabbage. These instructions are applicable to variety testing of other vegetables as well. Of the wide range of observations and measurements described here, the most feasible ones can be selected for each particular experiment.
Keywords: Ka; avomaanvihannekset; kaalit; porkkana; jäävuorisalaatti; lajikekokeet; kenttäkokeet; koetekniikka; koesuunnittelu; cabbages; carrot; iceberg lettuce; experimental technique; experimental design; field vegetables; field experiment