Heinästä ajankulua lihasioille - Siljander-Rasi, Hilkka (Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskus, 1999)
Kuivaa heinää sullottiin AIV-kanisteriin, jonka pohjaan tehtiin pieni reikä. Siat saivat heinää vain vähän kerrallaan. Koeryhmiä oli kolme:1) Kontrolli: ei automaattia, 2) tyhjä automaatti, 3) heinällä täytetty automaatti. Eläimiä tarkkailtiin kerran viikossa klo 8-15 välisenä aikana. Kutakin karsinaa (4 eläntä) seurattiin 5 minuuttia 4 kertaa kahden tunnin välein. Sikojen tuotantotulokset olivat kaikissa ryhmissä samanlaiset. Siat söivät heinää ja lattian tonkiminen väheni. Ne myös leikkivät enemmän automaatilla kuin siat, joiden karsinassa oli tyhjä automaatti. Tulokset osoittivat, että sioille voidaan tarjota halvan ja yksinkertaisen järjestelyn avulla lisätoimintaa.Jos Serpulina on ongelmana sikalassa, karkearehujen tarjoilussa kannattaa olla varovainen.
Keywords: Ko; lihasika; heinä; virikerehu; sika; rehut; eläinten käyttäytyminen