Pelletöityjen kierrätyslannoitevalmisteiden levitettävyys - Seppänen, Ari-Matti; Kapuinen, Petri; Vasara, Erkki; Rasa, Kimmo (Luonnonvarakeskus, 2025)
Tavanomaiset lannoitteenlevittimet ovat suunniteltu mineraalilannoitteiden levittämiseen, jolloin se asettaa myös tietyt vaatimukset rakeisille kierrätyslannoitevalmisteille. Kierrätysravinnerikkaista biomassoista (esim. teurastuksen sivujakeista) valmistettujen rakeiden ja pellettien tulisi olla ominaisuuksiltaan mineraalilannoitteiden kaltaisia. Tällöin niiden käyttö on taloudellisesti mielekästä ja levitys tasaista, eikä ylimääristä työmenekkiä aiheudu. Tässä tietolehtisessä esitellään tuloksia lannoitepellettien levityskuvioista keskipakoislevittimellä levitettynä ja levitysmäärän vaihtelusta suorakylvökoneen kiertokokeissa.
Keywords: kierrätyslannoitevalmiste; levittäminen