Roomansalaatin lajikekokeet - Hintikainen, Veikko; Kivijärvi, Pirjo; Tillanen, Anne (MTT, 2008)
Roomansalaatti eli side- tai cossalaatti (Lactuca sativa var. longifolia) on uusi tulokas Suomen vihannesmarkkinoilla. Se on tervetullut uutuus monipuolistamaan salaattivalikoimaa. Roomansalaatti otettiin uutuuskasvina mukaan Etelä-Savossa toteutettuihin avomaavihannesten tilalajikekokeisiin. Vuoden 2007 tilakokeissa olivat mukana lajikkeet Casius, Khan, Marcellus, Maximus, Tamburo ja Xanadu. Kokeessa käytetty taimiväli oli 23 cm ja taimimäärä 79 000 kpl/ha. Lajiketestauksen lisäksi tutkittiin taimikasvatusvaiheessa annetun lyhytpäiväkäsittelyn vaikutusta kukkavarren muodostukseen. Käsittelyssä päivän pituus oli maksimissaan 12 h. Mini- ja midilajikkeiden keskimääräinen kasvuaika istutuksesta sadonkorjuuseen oli 38 vrk. Keskikorkeiden lajikkeiden (Marcellus, Maximus) kasvuaika oli noin viikon verran pidempi. Lyhytpäiväkäsittelyllä ei ollut vaikutusta kasvuaikoihin. Midilajikkeista suurimman keskimääräisen kauppakelpoisen sadon tuotti Casius, 31 484 kg/ha. Satoisuudeltaan hyvä lajike oli myös Khan. Minilajike Tamburon satotaso jäi alhaiseksi, mutta sadon kauppakelpoisuus oli lajikkeista paras, lähes 100 %. Keskikorkea lajike Marcellus kärsi taudeista ja sen ongelmana on kukkavarren muodostuminen, mihin taimien lyhytpäiväkäsittelykään ei tuonut ratkaisua. Casius-lajikkeesta oli hyviä viljelykokemuksia jo aikaisemmalta kahdelta vuodelta, joten sitä voidaan suositella viljelyyn. Kokeessa olleet Khan- ja Xanadu-lajikkeet vaikuttivat myös lupaavilta. Keskikorkeista lajikkeista Maximus on kokeilemisen arvoinen. Marcellus-lajiketta ei suositella viljelyyn sen kukkimis- ja tautiherkkyytensä vuoksi. Tamburo-lajikkeen satotasoa voitaneen nostaa tiheämmällä istutuksella, jolloin myös viljelyn kannattavuus paranee.
Keywords: Pu; avomaanvihannekset; roomansalaatti; lajikkeet; lajikekokeet; koetoiminta; vertailu; kasvinviljelytilat