Yield formation and quality characteristics of early potatoes during a short growing period - Mustonen, Leo (MTT Agrifood Research Finland, 2004)
Kaksivuotisessa kokeessa 1996 1997 tutkittiin typpilannoituksen ja nostoajankohdan vaikutusta varhaisperunan sadon kehitykseen, määrään ja laatuun. Kokeet järjestettiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa. Vertailussa olivat typpilannoitusmäärät 60 ja 120 kg/ha sekä kolme nostoajankohtaa. Lajikkeet olivat Timo ja Gloria sekä aikainen talviperuna Van Gogh. Typpilannoitus ei nopeuttanut perunan taimelle tuloa, mutta myöhemmin 120 kg/ha typpilannoitus nopeutti perunan kehitystä ja lisäsi kasvuston lehtipintaalaa. Suuri typpimäärä lisäsi varhaisnoston satoa 0,5 2,5 t/ha. Sadoltaan paras lajike oli Timo. Typpilannoitus vaikutti sadon määrään eniten kolmantena nostoajankohtana elokuun alussa, jolloin sadonlisäys oli 3,0 6,2 t/ha. Varhaissadon kuiva-ainepitoisuus oli pieni 13,8 17,2 %. Suuri typpimäärä pienensi mukuloiden kuiva-ainepitoisuutta 0,3 1,0 %. Typpilannoitus suurensi selvästi sadon mukulakokoa ja kauppakelpoisen sadon määrää. Typen lisääminen lisäsi selvästi perunan nitraattipitoisuutta. Mukuloiden nitraattipitoisuus vaihteli 13 189 mg NO3/ kg. Nitraattipitoisuus ei kuitenkaan ylittänyt suurinta hyväksyttävää pitoisuutta 200 mg NO3/kg tuorepainossa. Typpilannoitus ei vaikuttanut mukuloiden sokeripitoisuuteen. Perunan sokeripitoisuus oli suurin varhaissadossa ja pieneni voimakkaasti myöhempinä nostoajankohtina. Typpilannoituksen lisäys nopeutti varhaisperunan varsiston kehitystä ja lisäsi mukulasatoa. Runsas typpilannoitus voi kuitenkin lisätä voimakkaasti varsiston kasvua sadon kustannuksella ja samalla viivästyttää sadon ja kuiva-ainepitoisuuden kehitystä sekä heikentää perunan laatua.

The effects of nitrogen fertilization on the yield and quality of early potato (Solanum tuberosum L.) were studied at MTT Agrifood Research Finland during 1996 1997. Cultivars were harvested at three times. The experimental layout was a split-split-plot with harvest times as main plots and nitrogen fertilization and potato cultivars as the subplots. The fertilizer treatments were 60 and 120 kg N ha-1 and the cultivars tested were Timo, Gloria and Van Gogh. The harvest times were 57 62, 70 75 and 85 90 days after planting. Application of 120 kg N ha-1 intensifi ed canopy development and increased leaf area of the stands. At early harvest the tuber yield of all cultivars receiving the higher nitrogen application increased by 0.5 2.5 t ha-1. The highest yielding cultivar was Timo. At last harvest, the higher nitrogen treatment increased yield by 3.0 6.2 t ha-1. The highest yielding cultivars were Timo and Van Gogh. The dry matter content of tubers was very low, 13.8 17.2%, at the fi rst harvest and the higher nitrogen application reduced dry matter content by 0.3 1.0%. The highest fertilizer application rate resulted in the largest tuber size. Nitrogen application, however, affected the quality of potatoes by decreasing the dry matter content. The nitrate content in tubers increased signifi cantly with the increasing level of nitrogen. The range of nitrate content in tubers fl uctuated between 13 and 189 mg kg-1 fresh weight showing good controlling of nitrate values. Harvest time affected sucrose content and the reducing sugar content in tubers, but nitrogen fertilizer did not change the sugar content of tubers. As tuber yield and quality during a short growing season are affected mainly by intercepted radiation, methods to increase tuber yield should focus on reducing the time to emergence, improving haulm growth after emergence and increasing the harvest index.
Keywords: Ka; varhaisperuna; peruna; sato; typpilannoitus; sadonkorjuu; yields; early potato; nitrates; nitrogen fertilizers; cultivars; sugar content