Vargstammen i Finland i mars 2021 - Heikkinen, Samuli; Valtonen, Mia; Härkälä, Antti; Helle, Inari; Mäntyniemi, Samu; Kojola, Ilpo (Naturresursinstitutet (Luke), 2021)
I mars 2021 fanns det i Finland med största sannolik 57 vargrevir med ett revirmarkerande par eller en familjegrupp (54–59 med 90 % sannolikhet). Antalet familjegrupper var 35 (32–38) och antalet parrevir 22 (18–25). Innanför Finlands riksgräns levde 28 flockar (25–30 med 90 % sannolikhet) och 20 par (17–23 med 90 % sannolikhet). På vardera sidan om riksgränsen förekom sju s.k. gräns-revir med revirmarkerande flockar (6–8) och två med revirmarkerande par 2 (1–3). Inom det västra stamförvaltningsområdet förekom 21 (19–23) revir med revirmarkerande familjegrupper och 12 (9–14) med revirmarkerande par, medan det i östra Finland fanns uppskattningsvis 13 (12–15) familjegrupper och nio (7–11) par. I renskötselområdet rörde sig sannolikt en (0–2) gränsflock och ett (0–2) par. Antalet familjegrupper som påträffades i Finland i mars 2021 var cirka 16 procent större än i mars 2020. Jämför man det mest troliga antalet flockar som rör sig helt på finsk mark med föregående års uppskattning av samma är ökningen 12 %. Antalet par var cirka 23 % högre än 2020. Den finska vargstammen har fluktuerat kraftigt under nuvarande årtusendet. Efter 2017 har antalet vargar ökat enhetligt. Observationer från varje undersökt område, känd dödlighet och DNA-analyser användes för att bedöma revirstatus (familjegrupp, par) och antalet vargar i varje flock. Höstliga lokaliseringar av märkta vargar användes för att utforma revirgränser. Därtill har riktat fältarbete genomförts på en andel revir. Antalet vargar är under vargens årscykel minst i mars, innan valpningen i april–maj. Förändringarna i vargstammen efter mars beskrivs med en prognosmodell som bygger på forskningsdata om vargens valpresultat och dödlighet. I november 2021 kommer det med 90 procents sannolikhet att finnas 36–51 flockar. Vid utgången av mars 2022 finns det 21–43 flockar, med 90 % sannolikhet.
Keywords: varg; populationsberäkning; revir; flock; par; sannolikhet