Effect of type of forage offered and breed on performance of crossbred suckler heifers and their calves - Manninen, Merja; Aronen, Ilmo; Puntila, Marja-Leena; Heikkilä, Reijo; Jaakkola, Seija (Agricultural Research Centre of Finland, 1998)
Tutkimuksessa selvitettiin heinävaltaisen (noin 2/3 kuiva-aineen syönnistä heinää) ja säilörehuvaltaisen (noin 2/3 kuiva-aineen syönnistä säilörehua) ruokinnan vaikutuksia Hereford- Ayrshire- (HfAy) ja Limousine-Ayrshire- (LiAy) risteytyshiehojen elopainon kehitykseen, poikimiseen, maidontuotantoon ja tiinehtymiseen. Lisäksi selvitettiin risteytyshiehojen Aberdeen Angus- (Ab) sonneista syntyneiden vasikoiden kehitystä syntymästä vieroitukseen. Säilörehuruokinnalla olleet HfAy-hiehot saivat sisäruokintakaudella keskimäärin 74,3 MJ ME/pv ja LiAy-hiehot 69,9 MJ ME/pv ja heinävaltaisella ruokinnalla olleet vastaavasti 67,7 MJ ME/pv ja 64,8 MJ ME/pv. HfAy-hiehojen suurempaan kuiva-aineen syöntiin ja siten suurempaan energian saantin lienee osittain vaikuttanut niiden LiAy-hiehoja hieman suurempi koko, aikaisempi täysikokoisuuden saavuttaminen ja siten ruuansulatuskanavan suurempi tilavuus. Poikiessa HfAy- ja LiAy-hiehot olivat keskimäärin 24 kuukauden ikäisiä. Poikimiset onnistuivat hyvin, muutamia vaikeita poikimisia esiintyi ja 29,5%:ssa poikimisista tarvittiin hieman avustusta. Kokeen alkaessa LiAy-hiehot olivat HfAy-hiehoja kevyempiä. LiAy-hiehojen elopaino lisääntyi poikimiseen mennessä enemmän kuin HfAy-hiehojen, mutta laidunkauden päättyessä LiAy- eläimet olivat edelleen kevyempiä kuin HfAy-eläimet. Ruokinta ei vaikuttanut hiehojen elopainon kehitykseen. Emän rotu tai ruokinta ei vaikuttanut vasikoiden kehitykseen. Syntymästä vieroitukseen Ab × HfAy-sonnivasikat kasvoivat keskimäärin 1101 g/pv ja Ab × LiAy-sonnivasikat 1054 g/pv, lehmävasikat vastaavasti 1015 ja 921 g/pv. Ab × LiAy-vasikoiden hieman heikompaan kasvuun vaikutti ilmeisesti LiAy-emojen HfAy-emoja hieman myöhäisempi poikimisajankohta. Vasikoiden keskimääräinen vieroitusikä oli 151 vuorokautta. Sisäkauden ruokinta ei vaikuttanut emojen maidontuotantoon eikä tiinehtymiseen laidunkaudella. HfAy-emojen maidontuotanto oli keskimäärin LiAy-emojen maidontuotantoa parempi. Laidunkaudella kaikki HfAy-emot ja 87,1% LiAy-emoista tiinehtyivät. Tutkimuksen perusteella heinä- ja säilörehuvaltainen ruokinta soveltuu risteytyshiehojen sisäruokintakaudelle. Suositusten alle jäänyttä kuiva-aineen syöntiä voidaan lisätä lisäämällä dieettiin heinää tai olkea. Tämän kokeen perusteella Aberdeen Angusta voidaan suositella risteytyshiehojen ensimmäiseen poikimiseen.

Thirty Hereford-Ayrshire (HfAy) and 29 Limousine-Ayrshire (LiAy) spring-calving heifers in calf to a Aberdeen Angus (Ab) bull were used to study the effects of cow breed and winter diet on performance. The diets were either primarily based on hay (H, of dry matter (DM) intake, silage ) or silage (S, of DM intake, hay ). In addition, animals were offered 1.0 kg milled barley per head daily for two months prior to calving and 1.5 kg/day from calving until grazing commenced. Animals also had free access to barley straw. During the indoor feeding period from 15 December to 1 June HfAy-heifers consumed slightly but not significantly more feed DM, metabolizable energy and AAT (amino acids absorbed from the small intestine) than LiAy-heifers on both diets. At the start of the experiment LiAy- and HfAy-heifers were 572 and 596 (P<0.05) days of age, respectively. Corresponding ages at calving were 732 and 729 days. The type of forage feeding did not affect the rate of pre partumlive weight gain (LWG). The calving difficulties observed were minor. Average milk production of HfAy-cows was higher (P<0.01) than that of LiAy-cows. Calf LWG from birth to weaning was 1058 and 987 g/day for HfAy- and LiAy-progeny, respectively. Corresponding values for the progeny of cows fed S- and H-diets were 1009 and 1036 g/day. All HfAy-cows and 87.1% of LiAy-cows were successfully rebred to Charolais (Ch) sires. Both S- and H-based diets were suitable for crossbred heifers. Although the energy intake was below Finnish recommendations on both diets, particularly pre partum, live weight of 488 kg for HfAy- and 476 kg for LiAy-heifers pre partum proved to be adequate. The incidence of calving difficulties was low.
Keywords: Ko; emolehmät; hiehot; ruokinta; karkearehu; maidontuotanto; tiinehtyvyys; beef heifers; calf performance; calving difficulty; feed requirement; milk production